Rabobank: ‘Positief vooruitzicht voor de varkensmarkt’
De Europese varkensmarkt ziet er volgens de bank rustig uit. Het productieniveau is stabiel tot licht stijgend en er zijn vanuit een paar landen signalen dat de productie verder gaat toenemen door de hogere marges. De markten lijken dus in evenwicht, ondanks dat de export van varkensvlees vanuit de Europese Unie voorlopig onder druk blijft staan.
Na een periode van daling lijkt de varkensvleesproductie in de EU-27 en het Verenigd Koninkrijk in januari 2024 4 procent hoger dan in januari 2023. Deze toename weerspiegelt vooral het herstel van de productie na de feestdagen en niet de sterke toename van het aantal slachtdieren. Ook was het productieniveau in januari 2023 relatief laag (1947 duizend ton).
'Omdat de omvang van de Europese zeugenstapel in 2023 is gestabiliseerd, verwachten wij dat de varkensvleesproductie op een vergelijkbaar niveau blijft ten opzichte van vorig jaar', schrijft de Rabobank in haar update. 'Door een toename van het aantal zeugen in Spanje en Polen is een stijging van productie in deze landen dit jaar wel mogelijk. Ziektedruk, zoals de Afrikaanse varkenspest en PRRS in Spanje, blijft een risico dat de productie negatief kan beïnvloeden.'
Afvlakking varkensprijs
Het aanbod van varkens blijft krap in Europa. Samen met seizoensgebonden verbetering in de vraag zorgde dit voor een stijging van de varkensprijzen vanaf februari 2024. Toch blijft de competitie op exportmarkten stevig. Varkensvleesprijzen laten een afvlakking zien in de meeste Europese exportmarkten van Nederland. Dat geldt vooral voor Duitsland en Polen.
Vanwege de relatief grote exportafhankelijkheid van de Nederlandse varkensvleessector zorgen deze factoren voor een neerwaartse prijsdruk op varkensprijzen in Nederland. In week 13 was de varkensprijs in Nederland 14 procent lager ten opzichte van het Europees gemiddelde, zo berekende de bank. Dit Europees gemiddelde lag in 2024 7 procent lager ten opzichte van dezelfde periode in 2023.
Seizoensgebonden daling in biggenprijzen
De biggenprijzen in Nederland volgen hetzelfde patroon als het Europees gemiddelde. Beide zitten in week 23 van 2024 op hetzelfde niveau als vorig jaar. In het tweede kwartaal verwacht de bank een seizoensgebonden daling in biggenprijzen. Dit zal zorgen voor lagere, maar aanhoudende positieve marges bij de zeugenhouderij en een verbetering van de marges in de vleesvarkenshouderij ten opzichte van het vorige kwartaal.
Voerprijs voorlopig gunstig
Verder blijft het aanbod van maïs en soja voorlopig ruim op de wereldmarkt en de verwachting is dan ook stabiele en licht dalende prijzen in het tweede kwartaal en gunstige voerprijzen. Op basis van de historische varkenscyclus was er volgens de Rabobank een daling van de voerwinstmarge te verwachten. Toch is er op Europees niveau een stabiel productieniveau. 'Signalen dat door de hogere marges in 2023 de productie op korte termijn toeneemt, zien we maar in een paar landen, zoals Spanje en Polen. Wel kunnen we een toename van de productiviteit of verder herstel van de productie in bijvoorbeeld Spanje verwachten. In een paar landen zal de productie juist verder dalen door overheidsmaatregelen. De voerwinstmarge kan ook beïnvloed worden door hogere voerkosten, minder exportmogelijkheden buiten de EU en een lagere consumptie', aldus de bank
Export EU-27 en het VK blijft onder druk staan
De gegevens van de Europese Commissie en Rabobank laten zien dat de varkensvleesexport van EU-27 en het Verenigd Koninkrijk daalde met 23 procent in de periode maart 2023 tot en met februari 2024 (913.000 ton) ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Exports, vooral naar Aziatische landen, zijn scherp gedaald door een lagere koopkracht van de consument en toenemende varkensvleesproductie in China. De bank ziet de volumes naar China, Japan, de Filippijnen en Zuid-Korea dalen met respectievelijk 25 procent (412.000 ton), 24 procent (97.000 ton), 30 procent (113.000 ton) en 11 procent (29.000 ton). In tegenstelling tot de algemene dalende trend zijn exportvolumes uit EU-27 en het Verenigd Koninkrijk naar Vietnam met 43 procent gestegen in deze periode. Dit komt voornamelijk door een hogere export van bijproducten. De Chinese varkensmarkt zoekt volgens de Rabobank-deskundigen nog naar een nieuw evenwicht. Het dalende varkensaanbod leidde tot stijgende biggenprijzen, terwijl de consumptie stabiel bleef in afgelopen weken. Het importvolume van varkensvlees zal naar verwachting onder druk blijven staan in het tweede kwartaal, vanwege aanhoudende hoge voorraden van ingevroren varkensvlees.
Tekst: Redactie Pig Business
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: Rabobank