Bleker wil maatregelen tegen varkenspest opschalen
‘Nederland moet nu al handelen alsof hier Afrikaanse varkenspest is’
In de Belgische provincie Luxemburg werd gisteren voor het eerst sinds 1985 Afrikaanse varkenspest vastgesteld bij twee wilde zwijnen. De angst dat het virus overslaat naar Nederlandse zwijnen en op die manier mogelijk in de Nederlandse varkenshouderijen terecht komt is groot. Minister Carola Schouten van LNV zei gisteren nog dat er ‘geen direct verhoogd risico’ is voor Nederland. Zij bespreekt de ontstane situatie met de provincies om te bezien welke maatregelen nodig zijn.
Henk Bleker is totaal verrast dat het virus zo dichtbij is. „Wij hadden er wel rekening mee gehouden, maar ik had niet verwacht dat het er nu al zou zijn”, aldus Bleker op Radio 1. Bleker wil de maatregelen die er al zijn opschalen naar het niveau alsof er Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen in Nederland is. De voorman van de veetransportsector acht het niet onwaarschijnlijk dat het virus zich al verder door België heeft verspreid. „Everzwijnen leven niet solitair maar in koppels en hebben ook een behoorlijke actieradius”, stelt hij.
Menselijk verkeer
Bleker vermoedt dat de Afrikaanse varkenspest via menselijk verkeer naar België is gekomen. Mogelijk via besmette etenswaren of vleeswaren die achtergelaten zijn in de natuur. Of hierbij opzet in het spel is, is niet bekend. Sinds het virus rondwaart in Oost-Europa zijn er al tal van maatregelen getroffen door de sector. Vrachtwagens die uit of door gebieden met besmetting zijn gekomen, worden extra gereinigd en ontsmet. De POV verspreidde vorig jaar pamfletten in zes talen onder varkenshouders, waarin medewerkers uit Oost-Europa werden opgeroepen geen voedsel uit hun land mee terug te nemen naar Nederland.
Bleker pleit voor optimale hygiëne op varkensbedrijven en op sommige punten zou die moeten worden verhoogd. „Daar hebben we geweldige belangen bij, want als het daar wél terechtkomt kan het honderdduizenden dode dieren opleveren.”