Salmonella, tijd voor actie?
Nederland laagste incidentie Salmonella bij mensen
Sinds het begin van deze eeuw, is het aantal humane Salmonella gevallen gehalveerd, en was in 2017 het laagst ooit. Dit zien we ook terug in de bevindingen in landbouwhuisdieren, en in de vleessector. Dit is met name te danken aan bestrijdingsprogramma’s in de landbouwhuisdieren en hygiëneprogramma’s in de voedselproductie. Nederland heeft een van de laagste incidenties van humane Salmonella in Europa (1). Daar mogen we met recht trots op zijn! Toch blijven we alert, en grijpen in waar nodig, zoals bij een verhoogde incidentie van Salmonella Goldcoast vorig jaar.
Salmonella Goldcoast in 2018
In de zomer van 2018 viel het op, dat er een ongewoon hoog aantal van 19 Salmonella besmettingen bij mensen was gevonden (normaal ongeveer 8). Naar aanleiding hiervan is er door de Nederlandse NVWA een onderzoek gestart naar het type en de herkomst van deze Salmonella Goldcoast. Met moderne genetische technieken kon de bron opgespoord worden en terug geleid worden naar een varkensslachterij (2). Daar was een verandering aangebracht in het slachtproces, met de besmetting tot gevolg. Het slachthuis heeft maatregelen genomen en vooralsnog lijkt het probleem opgelost (3). Chapeau! Op een bevolking van ruim 17 miljoen, een aantal van 19 patiënten vinden, aan elkaar linken en een besmettingsbron opsporen!
Controle op Salmonella
De bron van vele Salmonella besmettingen, ligt toch nog steeds in de veehouderijbedrijven. Als er niets wordt binnengebracht in de slachterijen, kan het ook niet verspreiden en in de voedselketen terecht komen. In Nederland is er sinds 2005 een verplichting om vleesvarkens te testen op Salmonella via bloedonderzoek. Aan de hand hiervan wordt een risico-inschatting gemaakt van mogelijke besmetting in de voedselketen door dieren van dit bedrijf. De waarde hiervan is zeer beperkt, aangezien de test alleen een bewijs is van een infectie in het verleden, en niets zegt over de besmettelijkheid van de varkens op moment van slachten. Maar een indicatie geeft het wel. Tot op de dag van vandaag gebeurt dit op alle bedrijven die meer dan 30 varkens leveren voor humane consumptie, zonder dat de resultaten gebruikt worden voor het verder terugdringen van Salmonella infectierisico. Het kost een vermogen, iedereen doet verplicht mee, en er gebeurt helemaal niets mee! Hoe jammer is dat! Op dit moment ligt de verantwoordelijkheid voor het uitvoeren van deze monitoring bij de IKB-organisaties, daar ligt dan ook een schat aan informatie. Dit is niet openbaar en wordt niet met de wereld gedeeld, dus niemand weet werkelijk hoe het op dit moment zit met de Salmonella status van de varkensbedrijven in Nederland. En toch zijn wij een van de landen met de laagste prevalentie van humane Salmonella in Europa.
Tijd voor actie?!
Mocht je nu via dit monitoringsysteem weten, dat de varkens van jouw bedrijf een risico vormen voor Salmonellabesmetting, met andere woorden, je hebt altijd veel afweerstoffen aanwezig tegen Salmonella bij je varkens, dan is het zaak een actieplan op te stellen, om de infectie aan te pakken op je bedrijf. Niet alleen help je dan je eigen varkens beter door de groeiperiode, ook verklein je het risico van een nieuwe Salmonella uitbraak via de vleesproducerende industrie. Het lijkt nog slechts een kwestie van tijd, tot de Salmonella uitbraken tot op bedrijfsniveau worden terug getraceerd, en individuele bedrijven in grote problemen zouden kunnen komen. Wacht dit dus niet af, en kom in actie! Vraag het technische team van IDT-Biologika om te helpen een goed bestrijdingsplan in elkaar te zetten, met een totaal aanpak tegen Salmonella!