Canada en VS maken afspraken over 'eerste geval varkenspest'
Nu de AVP zich wereldwijd steeds verder verspreid, worden ook de commerciële belangen van de (varkens-)vleesindustrie steeds groter. Zowel de VS als Canada kennen zeer grote, exporterende varkensvlees-bedrijfstakken. Ook zij hebben de afgelopen tijd geprofiteerd van de grote vraag vanuit China. Bovendien heeft de coronapandemie onder ziek personeel in slachthuizen duidelijk gemaakt dat langdurige volledige stillegging van im- en export niet oneindig is vol te houden.
Canada en de VS hebben nu hun AVP-overeenkomst uitgebreid met bepalingen voor het geval de varkenspest wel wordt ontdekt onder in wild levende zwijnen, maar nog niet in professionele varkenshouderijen. In dat geval wordt de export wel korte tijd stilgelegd, maar na gezamenlijke inspecties gefaseerd weer hervat.
Ook gaan de Noord-Amerikanen gebruik maken van de ‘regionalisering’ die inmiddels wordt toegepast op de (gedeeltelijke) Duitse hervatting van varkensexport naar enkele Aziatische landen. De VS en Canada gaan hun zeer uitgestrekte grensgebied nu opdelen in regio’s.
In Canada is de varkensvleesindustrie goed voor meer dan 100.000 banen en een omzet van $ 24 miljard. Canada is het op twee na grootste exporterende land van varkensvlees: in 2020 1,4 miljoen ton ( $ 5 miljard) naar 93 landen.
De Verenigde Staten brachten in 2019 meer dan 129 miljoen varkens op de markt, met een waarde van meer dan 22 miljard dollar, bijna een kwart voor de export. De bedrijfstak in de VS levert meer dan een half miljoen banen.