Europa wil diermeel in varkensvoer weer toestaan
De details van de verspoeling op diermeel werden deze week door de Europese Commissie gepresenteerd tijdens een hoorzitting van de Commissie milieubeheer van het Europees Parlement. Deskundigen hadden gemeld dat het voeren van verwerkte dierlijke eiwitten aan pluimvee en varkens weer mogelijk zou kunnen worden gemaakt. De verspoeling houdt ook in dat voeren van insectenmeel kan worden toegestaan. Met het gebruik van verwerkte dierlijke bijproducten en insectenmeel zou de EU bijvoorbeeld ook de invoer van soja kunnen verminderen.
Diermeel waardevolle grondstof
Voor varkens- en pluimveehouders is de versoepeling van diermeelgebruik positief. Dierlijke eiwitten zijn zeer waardevol voor varkens en kippen in termen van voedingsfysiologie. Ook met het oog op de duurzaamheid moet een terugkeer van deze grondstoffen in de nutriëntenkringloop worden daarom door de veehouderijsector toegejuicht. Toen destijds het diermeelverbod inwerking trad, was het voor veevoerdeskundigen zeer lastig om diermeel met andere nutriënten en grondstoffen te vervangen meet in die periode regelmatig problemen. Ook met het oog op de hoge grondstofprijzen is het weer toestaan van diermeel een positieve impuls.
Circulaire economie
Vanuit diverse kanten werd in de afgelopen maanden al geroepen om de versoepeling te bespoedigen. Volgens de voorstanders zijn de versoepelingen terecht en hadden al lang moeten plaatsvinden. Gebruik van diermeel past de circulaire economie en Green Deal, waardoor waardevolle dierlijke eiwitten weer gebruikt kunnen worden.
Volgens de Commissie is er in Europa al jaren geen geval van BSE meer geweest. De geplande verordeningen zijn ook gebaseerd op wetenschappelijke aanbevelingen van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA). Herkauwers zullen echter, vanwege BSE, nadrukkelijk geen versoepeling van het diermeelgebruik krijgen, waardoor er met de juiste controlemechanismen geen gezondheidsrisico’s zijn.
Onverstandig
Zodra de lidstaten hun goedkeuring hebben gegeven, zal de wetgeving waarschijnlijk in april aan het Parlement worden voorgelegd. Hier bestaat dan de mogelijkheid dat het ontwerp alsnog een veto krijgt. In het Europees Parlement heeft de Partij voor de Dieren bezwaar aangekondigd tegen het opheffen van het diermeelverbod. Volgens de Nederlandse Europarlementariër Anja Hazekamp (PvdD) is het opheffen van het verbod om dieren aan elkaar te voeren is zeer onverstandig. Midden in deze corona pandemie, besluit Brussel om de relatie tussen mens, dier en natuur verder te verstoren, om niet te zeggen verder te verzieken”, aldus Hazekamp.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Tekst: Iede de Vries
Iede de Vries (bouwjaar: 1950) is een Noord-Hollandse polderjongen: een kwart-Urker (grootouders), een kwart-Zaankanter (ouders), een kwart-overkantse Texelaar (gezin) en een kwart- Gooise kakker (pensionado), en een volbloed journalist, redacteur en correspondent.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Europese Commissie