‘Zeugen sloegen razendsnel om’
Veevoerfabrikanten komen de laatste jaren steeds vaker met speciale voerconcepten voor zeugen. Concepten die de hele cyclus van dekking, dracht, werpen en zogen volgen. ForFarmers heeft het Smulconcept dat uit een reeks speciale voeders bestaat, waaronder smullacto. Gert van Beek en zijn medewerker Jurgen Koenders uit Lelystad voerden het afgelopen jaar het Smulconcept.
„Eigenlijk hebben we nooit bewust voor het Smulconcept gekozen, maar voor ForFarmers”, vertelt Gert van Beek, die als bedrijfleider het voormalig proefbedrijf van Wageningen UR heeft gekocht. Zijn bedrijf is een fokbedrijf en alle goede biggen worden verkocht als fokgelten en soms fokberen. De beren worden ongecastreerd gemest voor de baconindustrie.
Hoge eisen
Van Beek heeft ruime ervaring in het besturen van een topbedrijf en stelt daarom hoge eisen. „Rond de overname van het bedrijf hebben we hebben gekozen voor een nieuwe veevoerfabrikant, want we wisten dat we het beter moesten doen dan voorheen. Het was opvallend toen we het Smulconcept de eerste keer in de zeugenkraamstal voerden. De zeugen sloegen als een blad aan de boom om.”
„Het was vooral de rust die opviel”, vertelt Jurgen Koenders. „Dat waren we in jaren niet meer gewend. De melkgift komt beter op gang en de smakelijkheid van het voer is ook goed. De voerbakken zijn snel leeg en schoon. De zeug voelt zich beter en doordat de biestgift beter op gang komt, kunnen biggen gelijk drinken.”
„De kwaliteit van de biggen is daarom ook verbeterd, de koppels zijn uniformer en ook de biggen voelen zich lekkerder. Ze hebben ook minder last van diarree. De zeugen hebben een goede conditie, verliezen niet meer dan drie mm in de kraamstal en we hebben geen last van uierontstekingen.”
„Voorheen hadden we nog wel eens last van baarmoederontstekingen, maar ook dat is voorbij. Minder spuiten betekent ook minder stress. Ook de mestkwaliteit is verbeterd, het is nu smeuïge mest en dat voorkomt opstopping en vergemakkelijkt het geboorteproces.”
Spenen
Tien dagen voor het werpen in het kraamhok krijgen de zeugen Pre-lacto en vier tot vijf dagen voor het werpen Smullacto. De veevoerfabrikant adviseert twee tot drie dagen, maar Van Beek en Koenders merkten al snel dat meer dagen smullacto voeren beter werkt. Na het spenen worden de zeugen op het Flushvoer gezet dat de melkgift afremt, maar voor meer energie zorgt.
De zeugen hebben nu geen harde uier meer als ze gedekt worden. Iets wat vroeger nog wel eens voorkwam. Het Flushvoer sluit naar de ervaring van Van Beek goed aan bij het smullacto. Van Beek: „Het blijft altijd een kunst om zoveel mogelijk voer zonder stress in de zeugen te krijgen, maar door de smakelijkheid van het voer lukt dat prima. Met het Smulconcept kunnen we het management en voeren beter op elkaar afstemmen.”
Doordat ze met het driewekensysteem werken, is het belangrijk dat de zeugen gelijk berig en drachtig worden. Dat lukt bij 95 procent van de zeugen, maar Van Beek wijdt dit niet direct aan het voer.
Luxeprobleem
Er kleeft wel een nadeel aan het voer, maar eigenlijk zien Van Beek en Koenders dit als een luxeprobleem. Koenders: „Voorheen vraten de biggen veel voer in de kraamstallen, maar door de hogere productie van melk drinken ze nu veel meer melk en nauwelijks voer. Eerder vraten de biggen de laatste dagen voor het spenen tot wel 1,5 kilogram per toom per dag. Nu voeren we met diezelfde hoeveelheid vijf tomen. De biggen zijn dus moeilijker aan het vaste voer te krijgen, want het voer mag dan smakelijk zijn, melk is altijd lekkerder.”
De biggen zijn hierdoor bij het spenen niet zwaarder geworden. Toch is het gewicht per toom wel toegenomen. „De uitval voor de voerwissel lag op 12,3 procent”, calculeert Van Beek. „En nadat we het smulconcept gebruikten op 8,9. Voor de wissel hadden we 11,75 levende big per worp. Na de wissel lag dit op 12,53. Het aantal gespeende biggen lag op 10,28 big per worp en ligt nu op 11,37. We hebben per worp driekwart big er bij en 5 procent meer biggen in leven. Dat is 1,1 big meer per worp.”
Met een 25 gespeende biggen per zeug per jaar en 380 zeugen is het aantal biggen op jaarbasis toegenomen met 1.140. In euro’s berekend, komt dat neer op zo’n 45.000 euro meer omzet, maar omdat Van Beek fokdieren heeft, stijgt de omzet met een aanzienlijke 70.000 euro. „Er blijft onder de streep duidelijk meer over.”
Smulconcept
ForFarmers belooft met het zeugen Smulconcept smaakregulatie, optimale biestproductie en uitmuntende bigvitaliteit en lactatiemanagement. Ook kan de ondernemer de voeropname van de zeugen kan reguleren. Het Smulconcept is opgebouwd uit verschillende reeksen, die voor bepaalde productiedoelstellingen staan. De standaardreeks voor scherpe voerkosten. De superreeks voor een optimaal technisch resultaat en voeropname met Smullacto en de speciale reeks van veilige voeders met een specifieke werking.
Elke reeks bevat Smullacto dat de hoogste voeropnamescore heeft. Deze voeders optimaliseren de biestproductie en verbeteren hierbij de bigvitaliteit. Het smulconcept wordt aangeboden in korrels van 3,5 mm en worden geproduceerd volgens het ‘Starconcept’. De starcomponent biedt bescherming tegen maagzweren, heeft een gunstig effect op de mestconsistentie en geeft een betere benutting van het voer. Naast het voer geeft ForFarmers ook de ondersteuning van de technisch specialisten, handboek en checklisten voor lactatiemanagement en Agroscoop, een interactief analyseprogramma.