Fokkerijorganisatie Hypor wijzigt structuur
Hendrix Genetics heeft voor Euribrid, inclusief het Animal Breeding Research Centre, vijftig miljoen euro op de bankrekening van Nutreco overgemaakt. Euribrid heeft in 2005 een omzet van 73,9 miljoen euro, waarvan het varkensonderdeel Hypor bijna de helft heeft gerealiseerd.
Bij Hendrix Genetics, waarvan Thijs Hendrix Beheer grootaandeelhouder is, komt Hypor terecht in een organisatie die zich richt richt zich op groei en consolidatie in de dierfokkerij en life sciences. In deze stal zit ook het bedrijf Pigs-Online, dat softwareprogramma’s aanbiedt voor varkensfokkerijen, grote varkensproducenten, varkensintegratie en varkensverwerkers.
Nieuwe structuur
De aankoop van Euribrid betekent voor Hendrix Genetics een verdubbeling van de fokkerijactiviteiten. „We werken daarom aan een nieuwe structuur”, vertelt Luc Vandenabeele, directeur van Hypor Benelux. Hiervoor is inmiddels een adviesraad aangewezen. Hypor, waarvan het hoofdkantoor in Canada staat, is wereldwijd actief in de productie en verkoop van varkenssperma, maar levert ook fokdieren op basis van fokwaardeschattingen. Hiervoor is het fokprogramma Biohypor opgesteld.
In Nederland gaat de overname van Hypor gepaard met een bundeling van de KI-activiteiten. Nederland wordt ingedeeld in drie gebieden: Noord-Nederland, het deel benoorden de Rijn. Vanuit Best blijft Parvak het productie- en distributiekanaal voor de KI-activiteiten van Hypor in Brabant en Zeeland. In Limburg wordt de productie en distributie uitbesteed aan KI Limburg.
In het Noorden gaan Parvak en Varkens-KI-service Staphorst (VKS) voortaan samen verder onder de naam Hypor KI Staphorst. Zowel voor wat betreft de productie, de distributie als de verkoop van het sperma. Vanuit het KI centrum van Hypor in Overloon worden een aantal fokberen naar de centra in Noord-Nederland overgebracht.
Kortere lijnen
Een van de KI-stations van Hypor KI Staphorst beschikt over de hoge gezondheidsstatus. Hypor-klanten in het noorden van het land zijn voortaan niet meer afhankelijk van de distributie vanuit het Zuiden. „Varkenshouders gaan dat vooral merken bij een nabestelling”, zegt Vandenabeele. „De lijnen zijn immers korter, maar ook de afstanden.”
Bovendien gaat de organisatie vooral in het Noorden profiteren van de grotere omvang en de bijkomende efficiëntievoordelen. „Het wordt er voor de varkenshouders voorlopig dus niet duurder op”, belooft Vandenabeele.
Hypor KI Best neemt vooral Brabant en Zeeland voor zijn rekening nemen. Hier gaat 60 tot 70 procent van de productie naar toe.
Varkens KI Limburg
Met Varkens KI Limburg beschikt de zuidelijkste provincie over een distributiekanaal van verschillende genetica. Het bedrijf neemt in deze provincie zowel de productie, de distributie en de orderverwerking van Hypor-genetica voor haar rekening.
Een andere reden voor de samenwerking met Varkens KI Limburg is volgens Vandenabeele hun ervaring met de hoge gezondheidsstatus. „Die vraag neemt ook bij Hypor toe, maar ook weer niet zo spectaculair dat wij zelf moeten investeren in een nieuw PRRS-vrij KI-station. Die investering staat niet in verhouding tot de meeropbrengst.”
Om groeiende vraag naar PRRS-vrij sperma in te vullen, gaat Varkens KI Limburg het KI-centrum in Overloon, net over de grens met Brabant, huren. Dit centrum is bijna volledige PRRS-vrij. Na de aanpassingen in de stallen en aan- en afvoer van dieren, beschikken de huidige beren allemaal over deze gezondheidsstatus. Er worden nog metingen gedaan voor het eind van de maand.
Eigen fokkerijprogramma
Ook Hypor-manager Gerjan van Alst voorziet een stijgende vraag naar sperma met een hoge gezondheidsstatus. „Op het moment is ongeveer vijf procent PRRS-vrij. Er volgen nog meer varkenshouders die de stap maken, maar er zijn er ook die de status verliezen. Over enkele jaren is het misschien 10 tot 20 procent. Daar blijft het voorlopig wel bij.” Hypor past in elk geval de Nederlandse KI-stations aan de hogere gezondheidsstatus aan. Vanuit het buitenland worden al PRRS-vrije beren geïmporteerd.
Ook zonder PRRS-vrije status blijven ondernemers werken aan een hogere gezondheidsstatus, voorziet Vandenabeele. „Steeds vaker wordt gewerkt met gesloten systemen zonder regelmatige aankoop van F1-gelten, maar met behoud van dezelfde genetische vooruitgang.” Een dergelijke methode is alleen weggelegd voor bedrijven met meer dan 500 zeugen. Een aantal van hen werkt al op deze manier.
Alleen bij de start worden zuivere lijnen aangekocht, daarna volgt het bedrijf zijn eigen fokkerijprogramma. De ondernemer stuurt zijn productiedata naar Hypor, waar alle gegevens van alle Hypor zuivere lijndieren ter wereld worden opgeslagen in de fokkerijdatabase. Vandenabeele: „Hiermee kan Hypor uiterst betrouwbare fokwaardes schatten van de lijndieren bij de individuele ondernemer.”
Tekst: Marc van der Sterren
Beeld: Ingrid Zieverink