Volkswagen zet varkensvlees weer op het menu in haar bedrijfskantine
Precies twee jaar geleden maakte de directie van Volkswagen met veel trompetgeschal bekend dat de curryworst en andere vleesgerechten uit de bedrijfskantine in haar hoofdzetel Wolfsburg zouden worden verbannen. Het VW-bedrijfsrestaurant zou volledig worden omgebouwd naar vegetarische en veganistische producten en dus zou de bekende VW-curryworst daar van het menu verdwijnen. Het bedrijf rechtvaardigde deze stap met het feit dat de werknemers graag meer vleesvrije en puur plantaardige maaltijden wilden hebben. Vooral het verbannen van de bij onze Oosterburen immens populaire curryworst, was zeer opvallend.
Terugkeer
Nu luiden de Duitse krantenkoppen: ‘De curryworst keert terug in de VW-kantine’. Nadat VW twee jaar geleden vlees van het menu van de hoofdkantine in Wolfsburg had verbannen, keren de vleesgerechten weer terug op het menu. Een woordvoerster van VW bevestigde tegenover omroep NDR-Nedersaksen dat, op verzoek van de werknemers, weer vlees en vis zal worden aangeboden in de VW-kantine.
Politieke greenwashing
In een reactie stelt de directeur van de varkenshoudersbelangenorganisatie ISN het besluit toe te juichen. „Iedereen moet zelf kunnen kiezen en beslissen wat hij eet en niemand mag betutteld worden,” aldus ISN-directeur Torsten Staack. Eerder betitelde hij de overstap naar vegetarisch eten in de VW-kantine als politieke greenwashing. „Het is goed dat VW heeft toegegeven en dat er weer vlees op het menu staat.”