Voer Vlaamse varkens grootste klimaatbelaster
In de afgelopen 3 jaar zijn 15 Vlaamse varkensbedrijven gevolgd wat betreft de klimaatimpact. Dit in het kader van het Klimrek VLAIO-landbouwtraject. Uit deze klimaatscan blijkt dat 65 procent van de uiteindelijke klimaatimpact terug te voeren is op het voer dat de varkens verstrekt krijgen. Verder heeft de mestopslag een impact van 21 procent. Volgens de onderzoekers scoort Vlaanderen goed in vergelijking met andere Europese landen. Daar is de klimaatimpact groter. Onderzoekster Freya Michiels van het ILVO hierover: „Dat komt doordat de Vlaams varkenshouders al een zeer goede voederconversie hebben en bovendien goed gebruikmaken van bestanddelen met een positief effect op de milieubelasting.” Om de uitstoot verder terug te dringen, denkt ze onder meer aan de inzet van voeders met een nog lagere klimaatimpact, meerfasenvoeding en het voorkomen van vermorsen. Michiels: „Wat de mest betreft moeten dagontmesting en pocketvergisting de voetafdruk helpen te verminderen.” Andere aspecten waar zij op wijst zijn het verder optimaliseren van de diergezondheid en het gebruik van energiezuinige ventilatoren. Het aspect energie is maar verantwoordelijk voor 3 procent van de voetafdruk. Volgens Paul Demyttenaere van brancheorganisatie Pork.be bestaat vanuit de markt een duidelijke behoefte om beter geïnformeerd te worden over de klimaatimpact van de varkenshouderij.
Achtergrond
Klimrek is een VLAIO-landbouwtraject dat opgestart is in september 2019. In dit project werken ILVO, Boerenbond en VITO vier jaar lang samen aan een klimaattraject voor melkveehouders, varkenshouders en aardappeltelers. Het traject bestaat uit een klimaatscan- en koers. De klimaatscan is een bedrijfsspecifieke doorlichtingstool die duidelijk maakt waar de klimaatimpact van het bedrijf ligt. In de klimaatkoers gaat de klimaatconsulent samen met de landbouwer op zoek naar de klimaatmaatregelen die het bedrijf het meest klimaatvriendelijk en/of klimaatrobuust maken.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief
Bron: Boerenbond België