Nieuwe AVP-uitbraak in China zet graannoteringen in het rood
In de Zuid-Chinese provincie Guangdong is een nieuwe uitbraak van het Afrikaanse varkenspestvirus (AVP) vastgesteld. Deze nieuwe uitbraak is aangetroffen op een boerderij met ruim 1.000 varkens. Dit is het eerste AVP-geval in China sinds eind oktober 2020. China is 's werelds grootste varkens producerende en consumerende land.
Zwaar geleden
De varkenssector in China heeft zwaar geleden onder de vorige uitbraak van ASF die tussen 2018 en 2019 door het land woedde. Dit zorgde voor een vermindering van de varkenspopulatie met ongeveer een derde deel. Medio 2019 stortte de varkensstapel van het land in tot 310 miljoen stuks, een daling van 118 miljoen dieren ten opzichte van de 428 miljoen stuks in 2018. Het gevolg was een forse daling van het varkensvoer. Dit zorgde vervolgens voor een aanzienlijk lagere Chinese vraag naar sojameel, sojabonen, maïs en tarwe.
Met circa 450 tot 550 miljoen dieren heeft China 's werelds grootste varkensstapel. Het produceert jaarlijks ongeveer 50 tot 55 miljoen ton varkensvlees. Het meeste wordt in eigen land geconsumeerd. De verwachting is dat medio 2021 de varkensstapel in China volledig zal herstellen. Een nieuwe AVP-uitbraak zal dit herstel waarschijnlijk vertragen.
Wereldwijde vraag naar grondstoffen
Het snelle herstel van de Chinese varkenssector is de belangrijkste motor van de wereldwijde vraag naar grondstoffen voor diervoeders. Het zorgde de afgelopen tijd dan ook voor een sterke prijsstijging van de grondstoffen in het graancomplex. Donderdag werden sojabonenfutures het grootste deel van de dag in groene koersen verhandeld. Dit op basis van cijfers dat de Chinese sojavoorraden zijn afgenomen. Echter, aan het einde van de dag daalden de koersen nadat bekend werd dat in China, na ruim drie maanden, weer een AVP-geval was aangetroffen. Het hele graancomplex reageert op de recente ontwikkelingen in China. Zo noteerde Chicago vrijdagochtend lager voor maïs, tarwe en soja.
Euronext
De tarwenoteringen van Euronext zijn afgelopen week naar hun hoogste prijsniveau in bijna acht jaar gestegen als gevolg van verdere beperkingen voor de Russische tarwe-export en een vast Wasde-rapport. De netto longpositie van speculanten op Euronext bereikte het hoogste punt in drie weken, maar maakt de markt tevens gevoelig voor tegenvallende berichten.