Column: Domme actie Compaxo
Twee zaken die deze week in het oog sprongen: marktleider Vion wenste niet te noteren op de maandag en liet Compaxo het vuile werk doen. Nee, bewijzen kan niet, maar het lijkt er verdacht veel op dat er tussen de slachterijen contact is geweest zodat nu de ‘eer' aan Compaxo was om als eerste te verlagen.
Het aantal varkens zal nog verder dalen en dan zal er worden gevochten om de varkens
Vion hield zijn notering op onveranderd, maar verlaagde zijn weektoeslag van 5 centen naar 2 centen, dus met min 3 centen. Westfort verlaagde zijn notering met 2 centen. Alleen Van Rooi laat zijn notering op onveranderd staan. Dat Van Rooi dit doet heeft natuurlijk een reden, het aanbod daalt nu elke week en de slachterij denkt: de slachthaken moeten vol en we daarom niet mee in het onderuit schoffelen van de varkensmarkt.
Het aanbod daalt. De cijfers van week 16 laten zien dat er 283.000 varkens in Nederland zijn geslacht en krap 15.000 varkens op export. Vorige week waren dit nog 290.000 slachtingen en op export gingen er nog 18.000 dieren de grens over. Vorig jaar werden in de volle weken nog 300.000 dieren geslacht en 16.000 stuks op export.
Het aantal zal nog verder dalen in de komende maanden en dan zal er worden gevochten om de varkens. Vion en Compaxo hebben zich dus al flink op achterstand gezet en Westfort hinkt nog op twee gedachten: wel graag varkens, maar de twee centen passen ook wel.
Als ik varkenshouder nog was, dan zou ik op het moment dat de prijzen weer worden rechtgetrokken het verschil van deze week er weer bij willen hebben. Kijken hoe welwillend of ze dan zijn. De Boerenvarkensprijs vond dat ze de actie van de slachterijen gedeeltelijk moest volgen, al was het met veel tegenzin, dus is de notering met 2 centen verlaagt en staat nu op 2,40 euro.
Kijken we Europa in dan zien we dat Denemarken verlaagd met 4 centen. Duitsland, België, Frankrijk en Spanje deden allen onveranderd. Italië laat zijn notering met 3 centen dalen. Wat gaat er de komende weken gebeuren? Vele handelaren en ook varkenshouders in Nederland en Duitsland verwachten een hogere varkensprijs, maar wanneer? Dat is de vraag. Nog één volle slachtweek en dan vallen er dagen uit, als eerste Hemelvaart. Dit zal een verhogen nog even vertragen, maar het gaat komen. Het aanbod loopt steeds verder terug en de vraag zal zeker weer groter worden. In Duitsland bleef de Teleporc-notering op onveranderd. Vrijdag werd er slechts één partij verkocht, omdat varkenshouders al een hogere prijs in gedachten hebben.
Spanje biedt gewoon minder dan een maand geleden en begint toch wat te drukken op de biggenprijs
De biggenmarkt staat op een kantelpunt en de actie van een paar Nederlandse slachterijen doen er zeker geen goed aan. Het aanbod is niet groot. Alleen Spanje biedt gewoon minder dan een maand geleden en begint toch wat te drukken op de biggenprijs. Voor de Boerenbiggenprijs is dit nu nog geen reden om te verlagen, maar een verlaging zullen wij ook niet voor kunnen blijven. De Boerenbiggenprijs noteert dus onveranderd op 89,50 euro. Duitsland houdt zijn biggenprijs op onveranderd en Spanje verlaagt met 2 euro.
Voor de komende weken zal er wat druk blijven op de biggenprijs, maar het krappe aanbod zal een steun blijven voor de biggenprijs.