Nieuwe vliegenval voor bestrijding
De biologische vloeistof gaat in een emmer met openingen waardoor vliegen wel naar binnen kunnen, maar niet meer naar buiten. Voor het beste resultaat worden de emmers in een cirkel op tien tot vijftien meter van de stal geplaatst.
Vliegsoorten en ziektes
Met name in de warme en vochtige nazomers is de last het grootst en is het dus belangrijk om vroegtijdig maatregelen te nemen. Niet alleen de irritatie van de insecten is soms een ware plaag, maar kunnen ook allerlei ziekten overbrengen. De eerste vliegen zullen in het voorjaar te zien zijn. Het gaat over het algemeen over twee soorten vliegen: Steekvliegen en Huisvliegen. De periode dat de vliegen voorkomen verschilt per soort.
Zo komt de gewone huisvlieg (Musca domestica) het hele jaar voor, net als de steekvlieg (Stomoxys calcitrans). Maar de kleine steek- of hoornvlieg (Haematobia irritans) wordt gezien van mei tot september en horzels komen voor van mei tot augustus (Hypoderma lineatum), de (Hypoderma bovis) tot oktober en de (Oestrus ovis) tot december.
De steekvlieg zuigt bloed bij varkens de huisvlieg of stalvlieg eet geen bloed maar voedt zich met mest, aas of of zweet. Huisvliegen kunnen een ware plaag vormen bij vee. Kadaver- en vleesvliegen kunnen ook allerlei ziekteverwekkers overbrengen. Ook de stalvlieg kan meerdere ziekteverwekkers overbrengen (paratyfus). Van huisvliegen is bekend dat zij meer dan 100 ziekteverwekkers (bacteriën, virussen, en parasieten) over kunnen brengen.
Schade en gevolgen
Schade
- Verspreid ziektes (salmonella, mastitis, varkenspest, mond- en klauwzeer, brucellose, PRRS, rotavirus)
- Veroorzaakt stress en paniekaanvallen bij dieren
- Veroorzaakt een gevaar voor mens, dier en milieu.
Gevolgen
- Minder melk productie
- Minder vlees productie
- Verhoogde voedingsbehoeften nodig door bloedverlies
- Extra werk / irritatie bij dierverzorger
The No Fly Zone
FlyBuster heeft een systeem ontwikkelt waarmee er een gebied of terrein kan worden afgesloten voor vliegen; "The No Fly Zone". Plaats de vliegenvangers 10/15 meter van elkaar rondom het gebied of stal op een hoogte van 1,5 meter en creëer zo de vliegvrije zone.
Tekst: Ruben van Boekel