Nieuwe wetgeving voor noodstroomaggregaat vanaf 1 juli 2024
Daar wijst de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) op. De aanleiding voor de nieuwe normen is de invulling van een open norm in ‘het besluit houders van dieren’ voor het hebben van een passend nood- en alarmsysteem en het regelmatig testen van dat alarmsysteem. Hierin wordt geen specifiek onderscheid gemaakt in diersoorten, maar gaat het om alle dieren die afhankelijk zijn van kunstmatige ventilatie.
De inzet van POV is steeds geweest om aan te sluiten bij bestaande private systemen van IKB.
Wettelijke eisen noodstroomaggregaat
Bij stroomuitval moet het noodstroomaggregaat:
- Direct in werking gaan als het alarmsysteem afgaat. Of direct kunnen worden aangesloten, voor zover het een handmatig aan de sluiten noodstroomaggregaat betreft. Te allen tijde moet worden voorkomen dat de ventilatie uitvalt;
- Over voldoende brandstof beschikken om zes uur te kunnen draaien;
- Elke maand moet de aggregaat worden getest om de juiste spanning en frequentie in kaart te brengen;
- Eens per jaar moet een controle van de hele noodstroomvoorziening plaatsvinden.
Doorgaans wordt gebruik gemaakt van drie soorten noodstroomaggregaten:
- Aggregaten die automatisch aangaan op het moment dat het alarmsysteem afgaat;
- Aggregaten die via een schakelaar in het systeem handmatig moeten worden aangezet als het alarm afgaat;
- Aggregaten die aan een externe aanvoering worden gekoppeld: bijvoorbeeld trekker-aggregaat. De opstelling moet zodanig zijn, dat directe aansluiting mogelijk is (er mogen zich geen objecten op of rondom het aggregaat bevinden. Ook moet de aggregaat op de bedrijfsvestiging aanwezig zijn).
De wetgeving geeft alleen ruimte voor een noodstroomaggregaat, concludeert de POV. Andere systemen zoals een accu of zonnepanelen zijn dus niet toegestaan. De energietransitie gaat snel, waardoor alternatieven voor een noodstroomaggregaat denkbaar zijn. De POV had dit destijds aangegeven in de consultatie en zal hier wederom het gesprek over aangaan met LNV, zo laat de organisatie weten.
Alarmering
Vorig jaar juli was de wet al ingegaan rondom alarmering. Waarbij onder andere een alarmplan verplicht is. Hierop wordt actief gecontroleerd door de NVWA. Uit de eerste controles blijkt dat op sommige bedrijven nog geen alarmplan aanwezig is. Als deze niet aanwezig is, volgt er een boete. In het alarmplan moet onder andere staan hoe gehandeld moet worden als het alarm afgaat, de namen en telefoonnummers van alarmopvolgers en storingsdienst en hoe het systeem wordt getest. Zie format IKB en https://www.adesys.nl/nl/regels-alarmsysteem-stallen-met-kunstmatige-ventilatie-verscherpt
Op deze website zijn de nieuwe normen te vinden: Regels nood- en alarmsysteem stallen met kunstmatige ventilatie (rvo.nl)
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Producenten Organisatie Varkenshouderij