Geavanceerde monitoring ontrafelt de geheimen van het moederinstinct
Het algemene doel is om de bigoverleving te verbeteren. Lisette van der Zande, onderzoeker bij Topigs Norsvin, focust zich in haar werk op het verzamelen van gegevens met monitoringscamera’s. “We verzamelen grote datasets over moedergedrag gedurende de lactatieperiode in het vrijloop kraamhoksysteem op ons nieuwe kernfokbedrijf Innova Canada.
Bedoeling is om de indicatoren voor goed moedergedrag te identificeren en die te correleren aan het sterftecijfer van de biggen voor spenen. Op dit moment kunnen we alleen de totale sterfte meten. Dit laat ons alleen het uiteindelijke resultaat zien en vertelt ons niets over de mogelijke oorzaken. “
Te zijner tijd worden de verzamelde gegevens gebruikt om zeugen met een beter moederinstinct te selecteren. Dit zorgt voor een snellere en effectievere genetische vooruitgang en verhoogt de robuustheid van de TN70-zeug.
Om deze data te kunnen verzamelen, zijn veertig camera’s geïnstalleerd in de vrijloop kraamhokken. Omdat het te tijdrovend is om van iedere zeug honderden uren video-opnames te bekijken, werken de onderzoekers aan een manier om dit proces te automatiseren, voornamelijk door het gebruikmaken van algoritmes.”
Meer dan 1000 zeugen
“Het streven is om de overleving van de biggen te verhogen. Gedurende de monitoring zien we de zeugen en biggen als twee verschillende entiteiten in de vrijloop kraamhokken. Variabelen waar we op focussen zijn de frequentie waarop de zeug van positie verandert, de locatie van de biggen en de afstand tot de zeug en signalen die de zeug geeft aan de biggen, voordat ze gaat liggen om te zogen.”
“Voordat definitieve conclusies getrokken kunnen worden, hebben we data van meer dan 1000 zeugen nodig. Dit betekent minimaal een jaar data verzamelen. Zodra we weten welk fenotype we zoeken, kan implementatie van deze informatie in ons selectieproces snel gaan.”
“Topigs Norsvin streeft altijd naar verbetering, dat is waarom we dit monitoringssysteem en deze algoritmes blijven ontwikkelen en verbeteren. Er is bijvoorbeeld veel te winnen bij onderzoek naar de correlatie tussen SINS (Swine Inflammation and Necrosis Syndrome) bij biggen en staartbijten, en natuurlijke nestbouwinstincten bij zeugen. Zo kunnen we onze genetica verbeteren in combinatie met dierwelzijn.”
Vijf tips om het beste met vrije uitloop kraamhokken te werken, gebaseerd op onze ervaringen in Noorwegen.