Column: En weer verandert er weinig aan de varkensprijs
De varkensmarkt blijft onveranderd, of liever gezegd bijna onveranderd. Compaxo probeert zijn misstap goed te maken met plus 2 centen, maar dat is dan maar een gedeelte van de min 4 centen van een week eerder. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald, maar helaas ze zijn nog steeds dwalende. Ze komen nu wel op hetzelfde niveau als Westfort, maar Van Rooi heeft zijn rug recht gehouden, mijn complimenten. Over Vion, al zo vaak gezegd, met het dalen van de varkensprijs lopen ze voorop en dan maar blijven beweren dat alles zo slecht gaat. Of is het zo slecht gaan vooral gebaseerd op de Vion onderneming zelf. Wie het weet mag het zeggen.
Je zou toch zeggen dat door het grotere prijsverschil er meer varkens naar Duitsland zouden gaan
Op de Nederlandse varkensmarkt blijft vraag en aanbod mooi in balans, ook de komende week waar één slachtdag uitvalt, leidt dit niet tot problemen. Het aantal geslachte varkens is deze week met 700 varkens gedaald naar 282.300 dieren met een slachtgewicht van 100 kg. Vorig jaar was het in een volle slachtweek nog ruim 300.000 stuks met een fractie hoger slachtgewicht van 100,3 kg. Dit jaar gingen er in week 17 ruim 16.300 slachtvarkens op export; vorig jaar waren dit nog 18.300 dieren. Je zou toch zeggen dat door het grotere prijsverschil er meer varkens naar Duitsland zouden gaan, maar de Nederlandse varkens zullen het toch wat minder doen in de Duitse classificatie. Voor de komende week verandert er niets aan de prijs. Mede doordat er een slachtdag uitvalt, maar ook omdat de vleesmarkt nog onvoldoende aantrekt waar velen op hopen. Voor Boerenvarkensprijs is er dus maar een mogelijkheid, onveranderd op 2,40 euro blijven staan.
De Duitse markt is ook redelijk stabiel. De Duitse Teleporc ging dinsdag even met 1 cent in de plus, maar leverde die vrijdag ook alweer in. De Duitse ISN hield zijn notering woensdag op onveranderd 2,20 euro, maar de onderliggende notering ging van 2,20 euro tot 2,20 euro naar 2,20 euro tot 2,25 euro en dat suggereert dat de onderliggende markt toch wat vriendelijker begint te worden. Ook hier gaat er komende week echter weinig veranderen. Het is wachten op de week daarna, als er weer volop kan worden geslacht. Het aantal geslachte varkens in Duitsland ligt in de eerste 17 weken precies 10.000 dieren per week lager dan in 2023. Dit is 1,4 procent lager. Het aantal geslachte zeugen ligt in de eerste vier maanden ruim 4,25 procent hoger dan 2023. In cijfers van 190.000 naar 198.000 zeugen in 2024.
Op de Europese varkensmarkt moet Frankrijk voor de eerste keer dit jaar even iets terug in prijs. De notering gaat met 1,5 cent naar beneden. Ook Italië moet inleveren. Hier gaat het met 3 centen naar beneden. In Denemarken, Spanje en België blijven de noteringen op hun plaats. De komende week weinig of geen verandering, maar daarna zouden we wel eens kunnen gaan stijgen. Vooral omdat door het mooiere weer de vraag naar varkensvlees wel eens zou kunnen gaan stijgen.
Vraag en aanbod biggen blijven voldoende in evenwicht op de Nederlandse markt
De biggenmarkt staat wat onder druk en vooral als je de notering zwaar van de exportmarkt laat afhangen, zal je naar beneden moeten. Spanje biedt duidelijk minder voor de biggen en dat heeft dus gevolgen. Of de gevolgen wel zo groot gaan zijn, is maar de vraag. Duitsland heeft zijn notering voor de biggen vast verankerd op 85 euro en dat is toch met 48.000 biggen de grootste afnemer van de Nederlandse biggen. Spanje importeerde in week 17 ruim 44.000 biggen. Een week eerder lagen de verhoudingen nog precies andersom. 47.000 biggen naar Duitsland en 52.000 stuks naar Spanje.
Vraag en aanbod blijven voldoende in evenwicht op de Nederlandse markt en daarom zou de notering ook best onveranderd kunnen blijven, maar de druk op de notering is voelbaar en daarom noteert de Boerenbiggenprijs 2 omlaag en komt op 87,50 euro. De druk op de biggenprijs zal nog wel even wat aanhouden, maar mochten de vleesvarkensnoteringen binnenkort gaan stijgen dan kan dit ook zomaar weer eens omslaan.