Graanmarkten in rustig vaarwater
Vanuit Rusland komen er berichten dat het er te droog is en de tarweoogst in China valt tegen terwijl het binnelandse verbruik stijgt. De laatste weken heeft China al 1,2 miljoen ton tarwe bijgekocht uit ondermeer de VS en Frankrijk. Ook wordt er in de VS een hittegolf voorspeld waardoor de opbrengsten mogelijk onder druk komen.
Positieve berichten overheersen de markten echter nog steeds waardoor de noteringen de laatste 2 weken nauwelijks gewijzigd zijn.
Oogst in volle gang
In Europa ziet de graanoogst er goed uit. De oogst is inmiddels in Zuid Europa in volle gang en opbrengsten zijn goed. De verwachting is dat men midden volgende week in Nederland begint met het oogsten van wintergerst.
De markt is nog steeds naar beneden gericht. Maar bij een probleem in een van de grote productiegebieden kan de markt weer snel stijgen want de gevoeligheid van de markt voor problemen is door de krappe eindvoorraden erg groot.
Fysieke markt
Op de fysieke markt daalden de graannoteringen de laatste 2 weken van tarwe en mais met 4 euro/ton, terwijl gerst daalde met 2 euro/ton. Voor de leveringen op termijn (nieuwe oogst) daalden de noteringen met 2 euro/ton voor tarwe, 6 euro/ton voor mais, terwijl de noteringen voor gerst gelijk bleven.
Marktinfo Soja – Raap
Zowel het IGC als het USDA verhoogden de sojaproductie in de wereld in hun maandelijkse prognose. Voor raapzaadschroot verwacht het IGC dat de markt krap blijft en dat de voorraden volgend seizoen iets afnemen.
Het prijspeil van soja lijkt zich wat te stabiliseren op de wereldmarkt. De beschikbaarheid van sojaschroot voor de korte termijn blijft een probleem door de logistieke problemen in Zuid Amerika. Schepen komen nog steeds met vertraging binnen waardoor de premie voor de komende maanden fors blijft.
Raapnoteringen
In de VS zijn de oogstverwachtingen voor soja prima al is er nu enige vorm van ongerustheid over de weersverwachting voor de komende tijd. Er wordt namelijk droog en erg warm weer voorspeld.
Op de fysieke markt werd soja voor directe levering de laatste 2 weken flink duurder en stegen de noteringen met 26 euro/ton. De raapnoteringen daalden fors en wel met 42 euro/ton. Voor de levering op termijn (november-januari) stegen de sojanoteringen licht met 4 euro/ton en de bleven de raapnoteringen gelijk.
Koers euro/dollar
De euro werd de laatste week ietsje zwakker t.o.v. de dollar. Op vrijdag 12 juli 2013 noteerde de koers euro/dollar 1,3047 wat 0,0005 lager was dan de week ervoor.
Tekst: De Vries & Westermann BV
De Vries & Westermann B.V. is het oudste Nederlandse handelshuis van de agrarische termijnmarkten en is actief als tussenpersoon op de agrarische termijnmarkten in Leipzig (EEX), Parijs (Euronext), Londen (ICE) en Chicago (CME).
Tekst: Ruben van Boekel, Agrifirm