Column: Hoe lang nog wachten op een prijsverhoging?
De prijsverhoging laat nog even op zich wachten, maar hoe lang nog? Het mooie weer is er. De BBQ is al vele malen aangestoken en het aanbod varkens neemt af. In week 18 waren het nog 275.000 varkens, 7000 stuks minder dan in week 17 en het gewicht is met 0.6 kilogram gedaald naar 99,4 kilogram.
Ik hoor meerdere geluiden dat varkenshouders weer meer naar Duitsland willen exporteren
Vorig jaar waren er in dezelfde week nog 302.000 varkens met een slachtgewicht van 100,9 kilogram. Ook de export van vleesvarkens is met 15.000 dieren niet echt hoog, maar daar kon nog weleens wat verandering in komen. Ik hoor meerdere geluiden dat varkenshouders weer meer naar Duitsland willen exporteren. Op de eerste plaats voor de duidelijk hogere prijs, maar ook om de Nederlandse slachterijen te dwingen een fatsoenlijke prijs ten opzichte van Duitsland te gaan betalen. Deze te lage varkensprijs kon een eventuele Duitse verhoging van de varkensprijs wel eens in de weg staan: al gaat Duitsland natuurlijk wel heel vaak zijn eigen gang. De cijfers spreken evenwel boekdelen. Het aanbod is krap en de vraag naar varkens is er, maar hogere prijs uitbetalen, dat vertikken de slachterijen. De Boerenvarkensprijs kan dus niks anders dan onveranderd noteren op 2,40 euro.
In Duitsland is het weinig anders, al zegt Tönnies nu wel dat de markt in balans is. Voordat een slachterij dat zegt, dan moet het wel goed zitten. Afgelopen woensdag bleven in Duitsland de noteringen echter op onveranderd. De Teleporc bleef dinsdag op haar plaats, maar afgelopen vrijdag werden alle varkens vlot verkocht voor plus 2 centen en kwam daarmee op 2,29 euro. Ook de vraag naar Duitse varkens is goed en ze willen graag extra Nederlandse varkens hebben.
Wat gaat er woensdag gebeuren met de varkensprijs? Het zal voor een verhoging wel net een week te vroeg zijn. Eerst moeten de Pinksterdagen voorbij zijn. De varkensprijs in Europa blijft daarnaast nagenoeg onveranderd. Frankrijk heeft zijn notering nog met 1 cent laten dalen en Italië gaat 3,5 centen terug. Kijken we even naar Amerika, daar was de prijs echt slecht door een overaanbod. De prijs is echter weer verdubbeld in vier maanden tijd naar bijna 2 euro. In Canada is de prijs in dezelfde periode gestegen van 1 euro naar 1,55 euro. De conclusie zal hier kunnen zijn dat het aanbod duidelijk terugloopt. In China blijft de varkensprijs nauwelijks op de 2 euro hangen en daar hebben ze niet genoeg aan.
Spanje laat zijn biggennotering met 4 euro dalen en dat is toch fors
De biggenmarkt staat onder druk. Niet dat er te veel biggen zijn, maar Spanje laat zijn notering met 4 euro dalen en dat is toch fors. Dit heeft zijn weerslag op de biggenmarkt in Nederland: ook al laat Duitsland zijn biggennotering wederom op onveranderd staan. Voor de Boerenbiggenprijs betekent dit ook 2 euro terug en we komen op 85,50 euro uit. Waarom deze verlaging in Spanje? Het schijnt gebaseerd te zijn op de verwachte varkensprijs in de komende herfst van 1,90 euro en daar passen geen biggen van 100 euro bij. Dus moet de prijs nu naar beneden.