Zeugenstapel lijkt weer te groeien
Brussel verwacht stabilisatie varkensvleesproductie
De Europese Commissie publiceerde onlangs haar voorjaarsprognose over de ontwikkeling van de landbouwmarkten in de EU. Na de zeer scherpe daling van de Europese varkensvleesproductie van 6,6 procent in 2023 verwachten experts in Brussel voor het lopende jaar een beheersbare daling van 0,4 procent. Bij de afgelopen de telling van de Europese varkensstapel afgelopen herfst en winter werd een toename van het aantal zeugen met 170.000 zeugen in de EU geregistreerd. Dat zou volgens Brussel geïnterpreteerd kunnen worden als het begin van een herstelfase na drie jaar van enorme dalingen.
Er zijn echter aanzienlijke verschillen tussen de individuele lidstaten. Wat de AVP-situatie betreft, verwacht de Europese Commissie geen dramatische veranderingen, maar afhankelijk van de komende oogst zijn stijgingen van de voerprijzen denkbaar.
EU-varkensvleesexport daalt
Aan de vraagzijde verwachten de Brusselse experts een stabiele ontwikkeling van de varkensvleesconsumptie in de EU. Op het gebied van de buitenlandse handel voorspellen zij een aanhoudend uitdagende situatie voor de Europese exporteurs. Door het overaanbod op de Chinese markt zal de Chinese importbehoefte dit jaar waarschijnlijk laag zijn. Bovendien zijn EU-exporteurs momenteel minder concurrerend dan de VS of Brazilië in de internationale handel vanwege hogere prijzen.
Over het geheel genomen voorspelt de Europese Commissie een verdere daling van de EU-export van varkensvlees met 4 procent voor 2024. Vorig jaar had de EU al een aanzienlijk marktaandeel verloren aan haar twee concurrenten, de VS en Brazilië. Dat resulteerde in een ineenstorting van de EU-export van varkensvlees. De zelfvoorzieningsgraad was in 2023 116 procent en dat blijft dit jaar ook zo. In 2020 was de EU nog voor 126 procent zelfvoorzienend.
Wereldwijde stabilisatie
Volgens een recent rapport van de Rabobank gaat de wereldwijde varkensvleesindustrie weer verschuiven, nu blijkt dat het aantal zeugen na een periode van teruggang net als in de EU begint te stabiliseren. Deze stabilisatie is het resultaat van beter dan verwachte consumptietrends, gekoppeld aan lagere productiekosten in de meeste regio's. Deze factoren dragen naar de mening van de bank bij aan optimistischere vooruitzichten voor de varkensprijzen en stimuleren varkenshouders om te overwegen hun zeugenstapel opnieuw op te bouwen. Echter, varkenshouders in regio's met aanhoudende diergezondheidsproblemen of hogere regelgevingskosten, zoals Duitsland (AVP) en Nederland, kunnen een langzamer hersteltempo ervaren.
Evenwicht vraag en aanbod
Het verbeterde evenwicht tussen vraag en aanbod in de sector heeft geleid tot een afzwakking van de inkrimping van de varkensstapel, zo stelt de Rabobank. De echte groei van de zeugenstapel wordt echter pas eind 2024 of begin 2025 verwacht. Met name in de VS, Canada en China zien de bankiers gezondere varkens en zeugenstapels. Dat zich vertaalt in een grotere beschikbaarheid van varkens.
Hogere winstgevendheid
Hogere wereldvoorraden van granen en oliezaden hebben daarnaast geresulteerd in lagere voerkosten voor varkens. Ook dat gaf een gunstige impuls is voor de industrie. Nu het noordelijk halfrond het voorjaarsplantseizoen van 2024 nadert, verwacht de bank dat alle ogen gericht zijn op de groeiomstandigheden die de toekomstige voerkosten zullen beïnvloeden.
Concurrentievoordeel varkensvlees
Ondanks een daling van de consumptie op de belangrijkste Aziatische markten tijdens het eerste kwartaal van het jaar, handhaaft varkensvlees zijn positie als kosteneffectieve eiwitkeuze voor consumenten over de hele wereld. Dit is vooral belangrijk in het licht van de stijgende rundvleesprijzen. De trend naar diepvriesproducten en thuis koken zal naar verwachting de verkoop van varkensvlees in de detailhandel blijven stimuleren, met een verwachte stijging van de verkoop van toegevoegde waarde en verwerkt vlees naarmate de inflatie piekt, aldus de Rabobank.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Bronnen: Rabobank, Europese Commissie