Productschap roept op tot test varkenspest
De ziekteverschijnselen die bij KVP horen, komen ook bij andere, minder ernstige varkensziekten voor. Daarbij valt in de beginfase van het ziekteproces van KVP te denken aan koorts, niet eten, sufheid en diarree.
PCR-test
Sinds 2006 – toen er in Duitsland varkenspest heerste vlak over onze oostgrens – is het mogelijk om varkenspest uit te sluiten met een snelle PCR-test: bloedmonsters worden in het laboratorium onderzocht zonder dat het bedrijf voor een paar dagen wordt stilgelegd en zonder bezoek van een specialistenteam van NVWA.
Diergezondheidsfonds
De eigen dierenarts kan de bloedmonsters nemen (6 monsters, afkomstig van 6 zieke dieren) en deze rechtstreeks naar het laboratorium van het CVI sturen. De kosten van het laboratoriumonderzoek worden betaald uit het Diergezondheidsfonds (DGF, gefinancierd door overheid en sector). De kosten van de dierenarts voor het bloedtappen en de inzendkosten van de monsters komen voor rekening van de varkenshouder. Zolang het onderzoek van de uitsluitingsdiagnostiek loopt, zijn er geen beperkingen voor het bedrijf.
Binnen een dag
De bloedmonsters worden over het algemeen binnen 1 of 2 werkdagen getest op het Klassieke KVP-virus waarna de uitslag binnen een dag bekend is. Het rapport met de uitslag wordt diezelfde dag aan de dierenarts als pdf gemaild of gefaxt.
Zes weken onopgemerkt
KVP is sinds de grote uitbraak in 1997/1998 niet meer in Nederland voorgekomen. Daardoor zou de aandacht kunnen verslappen. Als er wel een uitbraak komt, zijn de sociale en economische gevolgen voor de Nederlandse varkenshouderij desastreus. Toen begin februari 1997 KVP werd vastgesteld, had het zich al 6 weken onopgemerkt verspreid.
Tekst: Ruben van Boekel