CO2 en NH3 onder controle in de varkensstal
Gewenste waarden
De CO2 (kooldioxide) moet lager zijn dan 3.000 ppm en de NH3 (ammoniak) moet lager zijn dan 20 ppm. Daarnaast mag de luchtvochtigheid niet hoger zijn dan 75%. Vooral in de winter is het lastig om deze waarden op peil te houden. Door het koudere weer gaan de ventilatoren langzamer draaien waardoor de waarden stijgen. Het verwarmen van de inkomende lucht is dan vaak de enige oplossing.
Grondkanaalprincipe
Toch is het mogelijk om CO2, NH3 en H2O onder controle te krijgen zonder dat daar een nieuwe stal voor gebouwd hoeft te worden. Varkenshouder Messing in Toldijk heeft dit op een mooie manier voor elkaar gekregen. Er wordt geventileerd volgens het grondkanaalprincipe waarbij de lucht lang onderweg is om bij de varkens te komen. Hierdoor blijft de luchtvochtigheid laag (er mag geen water in de luchtkanalen staan) en liggen de varkens mooi droog met de mest op de juiste plek.
Juiste dimensionering
Belangrijk bij deze manier van ventileren zijn de juiste plek van de voeler en een juiste dimensionering. Hierbij worden de openingen van de luchtinlaat van en naar de afdeling berekend zodat er met een passende onderdruk geventileerd kan worden. Met de slimme stalmeter zien we dan een strak ventilatiepatroon terug. In de grafieken is mooi te zien dat CO2, NH3 en H2O goed onder controle zijn en er weinig schommelingen zijn.
Tot slot
De dieren van Messing zijn ruim twee maanden geleden opgelegd in de vleesvarkensstal. Het resultaat mag er zijn. De varkens groeien meer dan 1.000 gram per dier per dag en ze zijn kerngezond. Een mooi voorbeeld van gezond hARd groeien.
Luchtinlaat
Een belangrijk onderdeel van een goede ventilatie is de luchtinlaat van buiten naar binnen. Vaak zien we dat de lucht gelijk met het maaiveld naar binnenkomt. Dit is te laag. De luchtinlaat dient zich op 1 tot 1,5 meter hoogte te bevinden. Bij koude momenten ligt de inlaattemperatuur op die hoogte veel hoger dan op het maaiveld (kan wel 5 graden Celsius schelen). Een ander groot voordeel is dat de wind op die manier geen invloed heeft.
Gerelateerde artikelen
Klimaat in de varkensstal: 8 aandachtspunten
Ventilatieaanpak hard groeiende vleesvarkens