Dalende graanprijzen blijven aanhouden
Vorstschade en regenval tijdens de oogst hebben de tarwe-opbrengsten in China aanzienlijk gereduceerd. Meer nog dan eerdere prognoses. Een hoeveelheid van 15 tot 20 miljoen ton heeft kwalitatief zwaar te lijden gehad en is niet meer geschikt voor menselijke consumptie.
Grootste importeur
Tot nog toe heeft China al 3 miljoen ton tarwe vastgelegd in het buitenland. Bijna net zoveel als vorig jaar in het gehele seizoen is aangekocht. Analisten buiten de VS en de handel verwachten dat China circa 10 ton miljoen tarwe gaat importeren en zou daarbij Egypte voorbijstreven als werelds grootste importeur. Eigen analisten in China vinden 5 a 6 miljoen reëeler.
Frankrijk
De Franse graanoogst ligt dit jaar iets onder het gemiddelde. Met een oogst van 50,8 miljoen ton ligt het volume 1 procent onder het 5 jarig gemiddelde dat staat op 51,4. Dit komt door een tegenvallende gerstoogst, waar men eerder deze maand nog uitging van een verbetering van de verwachting. De opbrengst per hectare daalt met 4,3 procent.
Argentinië
Het Zuid-Amerikaanse land is vrijwel niet in staat om tarwe te exporteren. De voorraad van het land is zo laag dat de regering de export aan banden legt om te voorkomen dat er broodtekorten ontstaan. Argentinië is de 8e grootste leverancier van tarwe op de wereldmarkt. De Argentijnse tekorten zijn volgend de Argentijnse Federatie ontstaan doordat er begin dit jaar al te veel geëxporteerd is en door exportheffingen op tarwe zijn er veel boeren overgeschakeld op de teelt van soja.
Tarwe
Het analistenbureau Strategie Grains verwacht de op drie na beste tarweoogst in de EU ooit. De reden hiervoor zijn de goede weersomstandigheden. Men verwacht een oogst van 141,6 miljoen ton tarwe. In het seizoen 2008-2009 produceerde de EU 151,9 miljoen ton tarwe en in 2004-2005 werd er 147,7 miljoen ton tarwe geoogst. De oogstprognose van Strategie Grains is positiever dan de verwachting van andere partijen. USDA verwacht een oogst van 138,6 miljoen ton tarwe en het International Grains Council een oogst van 139,4 miljoen ton.
Gerst
Naast de tarweoogst schat Strategie Grains ook de gerstproductie hoger in. Het analistenbureau verwacht een totale oogst van 57,3 miljoen ton. Dit is een stijging van 1,2 miljoen ton en 1,3 miljoen ton die USDA verwacht.
Maïs
Doordat de hittegolf uitbleef in de VS is de markt gunstiger gestemd voor de oogst van maïs. Wel is de maisoogstvooruitzicht bijgesteld naar 354,3 miljoen ton. De Europese Commissie heeft de maïsprognose verhoogd naar 69,7 miljoen ton, een stijging van 3,5 miljoen ton. Reden voor deze positieve bijstelling is het grotere areaal en de hogere opbrengst. Ondanks het vroege stadium raamt de commissie de maïsopbrengst op7.100 kgper hectare. Dit is een stijging van 17 procent ten opzichte van het gemiddelde van 2012.
Fysieke markt
Op de fysieke markt daalden de graannoteringen nauwelijks. Tarwe en maïs daalden iets, terwijl gerst gelijk bleef. Voor de leveringen op termijn (nieuwe oogst) daalden de noteringen met 5 euro/ton voor tarwe, 8 euro/ton voor maïs en gerst daalde met 3 euro/ton.
Raap
Doordat de onrust over een naderende de hittegolf is geweken, blijven de vooruitzichten voor de oogst van de soja in de VS prima. De sojaproductie stijgt tot 93,1 miljoen ton en dat is 9 miljoen hoger dan in 2012. Daarnaast is de kwaliteit goed. De beschikbaarheid van sojaschroot voor de korte termijn blijft een probleem door de logistieke problemen in Zuid-Amerika. Schepen komen nog steeds met vertraging binnen waardoor de premie voor de komende maanden fors blijft.
Soja
Op de fysieke markt werd soja de afgelopen week weer duurder met 8 euro/ton. De raapnoteringen daalden weer met 8 euro/ton. Voor de levering op termijn (november-januari) daalden de sojanoteringen met 5 euro/ton en de raapnoteringen met 7euro/ton.
Koers euro/dollar
Afgelopen week werd de euro weer sterker ten opzichte van de dollar. Op vrijdag 19 juli 2013 noteerde de koers euro/dollar 1,3141 wat 0,0094 hoger was dan de week ervoor.
Tekst: Agrifirm, Ruben van Boekel