AH betaalt varkenshouders tot 6 cent extra voor hogere BLK eisen
Vanaf 1 januari 2025 worden de eisen voor het Beter Leven keurmerk voor varkens aangescherpt. Bij de introductie van het Beter Leven keurmerk werd afgesproken dat de eisen voor vleesvarkens met één, twee of drie sterren tot 2024 onveranderd zouden blijven. De aanvullende eisen vergen soms aanzienlijke stalaanpassingen. Zo wordt meer daglicht in de stallen verplicht. Daarnaast gaat er een minimale groepsgrootte van 20 dieren gelden. Ook zijn voerligboxen met uitloop in de stal met ingang van 2025 niet langer toegestaan binnen het Beter Leven keurmerk. Eerder berekende en waarschuwde DLV Advies dat de benodigde investeringen een kostprijsverhoging van 6,5 cent per kilo vlees betekenen. DLV Advies waarschuwde ook dat zonder passende maatregelen veel varkenshouders zouden afhaken, wat de toekomst van Beter Leven in gevaar brengt.
Eigen varkensketen
Albert Heijn onderstreept dat ze verder wil investeren in haar eigen varkensketen. In dat kader gaat ze de invoering van de aangescherpte dierenwelzijnseisen van het Beter Leven keurmerk 1 ster financieel ondersteunen. Voor de nieuw- of verbouw van de stal betaalt AH een vergoeding aan de varkenshouders. De premie, tot 6 eurocent per kilogram binnen de bestaande prijssystematiek, is van toepassing voor de varkenshouders waar AH een langjarige samenwerking mee heeft. AH zegt met deze investering een belangrijke bijdrage te leveren aan het welzijn van de varkens, de ondersteuning van de varkensboeren en de verduurzaming van de varkensketen binnen Beter voor Natuur & Boer. De vraag is of deze 6 cent wel kostendekkend is. Volgens berekeningen van DLV Advies betekenen de investeringen een kostprijsverhoging van circa 6,5 cent per kilo vlees.
Trots
In een toelichting op het verstrekken van de maximale 6 cent toeslag stelt Constantijn Ninck Blok, directeur merchandising & formats bij Albert Heijn, trots te zijn op de langetermijnsamenwerking in haar varkensketen en onderstreept deze te willen behouden. „Daarnaast willen we uitbreiden met nieuwe varkenshouders. Daarom is het belangrijk om te investeren in onze varkensketen. Ook om onze missie ‘Samen beter eten bereikbaar maken. Voor iedereen.’ blijvend waar te maken, zetten we continu stappen in onze ketens. Dat doen we nu op het gebied van dierenwelzijn in onze varkensketen”, aldus Constantijn Ninck Blok.
Terugverdienen
De Dierenbescherming, beheerder van het Beter Leven keurmerk, juicht deze stap van AH toe. „Deze stap is goed nieuws voor dierenwelzijn”, zegt Ellen Bien, bestuurder van de Dierenbescherming. De supermarktketen geeft hiermee aan het belang van verbeterde dierenwelzijn te onderschrijven, en bereid te zijn daar ook voor te willen betalen. Dat is van groot belang voor de boeren, zodat zij de benodigde investeringen ook kunnen terugverdienen en we zo stappen kunnen zetten op weg naar een dierwaardige veehouderij."
DLV Advies: BLK-investeringen zorgen voor een kostprijsverhoging van circa 6,5 cent per kilo vlees.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Guus Queisen, Albert Heijn
Bronnen: Albert Heijn, DLV Advies