Weersomstandigheden jaagt graanprijzen verder omhoog
De afgelopen weken zegt het team van ABZ Grondstoffen een stevige rally te hebben gezien in tarweprijzen. De (voorlopige?) piek was afgelopen maandag. Het team signaleert dat er nerveus op het weer wordt gereageerd. Zo is er in Rusland mogelijk schade als gevolg van nachtvorst. In West-Europa kijkt men heel nadrukkelijk naar de al eerder gekende problemen van de natte winter en het huidige voorjaar. In de VS verslechterde de gewascondities, die eerder in het seizoen nog uitstekend waren. Verder zijn de fondsen een grote aanjager van de prijsfluctuaties. Begin dit jaar waren zij massaal verkoper op de termijnmarkten en hadden op de bodem van de markt (begin maart) een record short positie. Afgelopen twee maanden zijn ze groots koper geweest en hebben zij hun short positie nagenoeg geheel afgebouwd. Volgens ABZ Diervoeding blijven de nieuwe oogst tarwe en gerst duurder dan oude oogst. De nieuwe oogst komt snel dichterbij. Zo start eind juni veelal de eerste nieuwe oogst. Met de huidige hoge prijzen is het aannemelijk dat hier komende tijd verkoopdruk op ontstaat en de markt ontspant. Maïs blijft aan de voorkant vrij krap en technisch. Maïs rekent momenteel ook beter dan de sterk gestegen tarwe- en gerstprijzen. In Europa zaait men dit jaar meer maïs in vanwege een gekrompen areaal wintergranen. Waarschijnlijk betekent dit en grotere maïsoogst in Europa dit najaar.
Eiwitten
De sojamarkt blijft momenteel zeer volatiel. Deze week zijn de noteringen wel iets gedaald na een piek begin mei. Veel regenval in Zuid-Brazilië vertraagt daar de oogst en verlading. Dit zorgt voor een fysieke krappe beschikbaarheid. De daadwerkelijke schade aan de oogst lijkt volgens ABZ Grondstoffen echter beperkt, waardoor de wereldwijde balansen verruimen. In het jongste USDA-rapport waren voor het eerst de balansen opgenomen van het nieuwe groeiseizoen 2024/2025. Met een groter areaal in de VS en komende winter, een verder groeiend areaal in Brazilië, zien zowel de oogstprognoses als de wereldwijde voorraden er ruim uit voor komend jaar. Raapzaadschroot blijft door een krap aanbod vooralsnog duur. Het aanbod aan zonnepitschroot HP blijft onzeker door Russische sancties en is daarmee hoog geprijsd. Zonnepitschroot MP is aan de voorkant heel krap, prijzen vanaf medio juni zijn zeer competitief.
Bijproducten
Bij sojahullen is de krapte aan de voorkant min of meer over. Voor de verdere termijnen werden sojahullen reeds tegen scherpe prijzen aangeboden, de dagprijzen dalen nu ook naar een lager niveau. Hierdoor zijn sojahullen momenteel relatief zeer interessant geprijsd. Daarentegen zijn palmpitschilfers tot en met eind juni buitengewoon krap. Het gevolg zijn stijgende prijzen. Bietenpulpmarkt kijkt naar de dure tarwe waarmee prijzen ondersteund zijn.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Guus Queisen, ABZ-Grondstoffen
Bron: ABZ-Grondstoffen