POV-marktfocus: ‘Nieuwe Vion-tabellen sturen richting lager gewicht en minder spek'
Voor beren en gelten is er de keuze uit twee tabellen: Balance Royaal (LE) en Balance Speciaal (AE). De AE-tabel stuurt nadrukkelijk op lichtere en luxere beren en gelten. Als de varkens goed worden uitgezocht, is het ideale gewicht van de beren ongeveer 93 kilogram en van de gelten 100 kilogram. Dat deze ideale gewichten zover uit elkaar liggen, is de grote uitdaging van deze tabel.
Wat betreft de spekdikte stuurt de AE tabel op varkens van 9 tot 13 millimeter spek en zo weinig mogelijk met meer dan 16 millimeter spek. Ten aanzien van de spierdikte stuurt deze tabel naar varkens die idealiter 68 tot 70 millimeter spier hebben. Voor beren en gelten zijn de genoemde gewichten hoog en uitdagend.
Alternatief hogere gewichten
Het alternatief is de LE-tabel, oftewel Balance Royaal. In deze tabel mogen de beren gemiddeld 96 kilogram zijn en de gelten 101 kilogram. Dat betekent gemiddeld dus 2 kilogram zwaarder dan in de AE-tabel en de gewichten van beren en gelten iets dichter bij elkaar. Ook een verschil van 5 kilogram tussen gelten en beren is echter nog steeds veel.
De spekdiktes in deze tabel van 13 millimeter zijn prima te doen en kleine afwijkingen hebben relatief weinig financieel effect. De spierdiktes daarentegen moeten zo laag mogelijk zijn, omdat er een korting is voor varkens met meer dan 77 millimeter spier.
De conclusie en advies voor bedrijven met beren en gelten zijn dat varkens onder 97 kilogram in de AE-tabel de hoogste kilogram-prijs genereren en boven dit gewicht zorgt de LE-tabel voor een betere uitbetaling. Daarbij moet de varkenshouder wel in acht nemen dat de hoogste kilogram-prijs saldo technisch momenteel minder belangrijk is dan een hoog geslachtgewicht vanwege de hoge bigkosten.
Tabellen voor borgen en gelten
Ook voor borgen en gelten is er keuze uit twee nieuwe tabellen: Balance speciaal (AO) en Balance Europa (XO). Het gewicht dient in de AO-tabel tussen 85 en 105 kilogram te zijn om in aanmerking te komen voor de bonus. De AO-tabel stuurt op lage spekdiktes. In het traject van 12 tot 17 millimeter is elke millimeter spek lager ongeveer 0,5 cent per kilogram waard. De gewenste spierdikte ligt bij 67 tot 70 millimeter spier. Boven 77 millimeter geldt, in plaats van een toeslag van 4 centen, een korting van 3 centen.
De tweede keuzemogelijkheid voor borgen en gelten is de XO-tabel. Op basis van de gewichtstabel kunnen de varkens hier tot gemiddeld 103 kilogram worden geleverd. Om de bonus van 5 centen te kunnen ontvangen, zal dit gemiddelde gewicht in de praktijk vaak iets lager komen te liggen.
In de XO-tabel is de tabel voor spek in combinatie met de gewichtstabel belangrijk. Varkens tussen de 85 en 105 kilogram en tevens een spekdikte van 12 tot 16 millimeter zijn goed voor 5 centen bonus.
Bonus vleespercentage
Daarnaast zijn er ook verschillende bonussen voor vleespercentage tussen 58,5 en 65,4 procent mager vlees. Soms zijn deze voorwaarden strijdig met elkaar. Zo valt een varken met minder dan 11 millimeter buiten de 5 centen bonus, maar juist wel in de hogere bonus voor vleespercentage. In de XO-tabel geldt voor spierdikte hoe lager, hoe beter. Boven 79 millimeter spier worden de varkens met een korting van 5 centen geconfronteerd.
De conclusie en advies voor bedrijven met borgen en gelten luiden dan ook dat bedrijven met borgen en gelten in 75 procent van de gevallen beter opbrengsten zullen halen met de AO-tabel dan met XO-tabel. Alleen bij extreem zware gemiddelde gewichten in combinatie met hoge spekdiktes komt de XO-tabel beter uit. Ruwweg bij 103 kilogram of meer in combinatie met 16 millimeter spek of meer.
Verschillen iets groter
Op basis van het doorrekenen van de tabellen lijkt het erop dat Vion de verschillen tussen beren en gelten enerzijds en borgen en gelten anderzijds iets groter heeft gemaakt. Tot dusver waren verschillen van 3 tot 3,5 centen in het voordeel van borgen en gelten per kilogram redelijk gangbaar. In deze nieuwe tabellen is het mogelijk om verschillen van 4 tot 5 centen per kilogram te berekenen.
Tekst: POV