Column: De 'dader' van de meest recente varkensprijsverlaging wenst als eerste te verhogen
Nu kunnen we ons gaan afvragen wat de prijsverlaging vijf weken geleden voor nut heeft gehad. Op korte termijn even wat extra geld binnen harken of ervoor zorgen dat de prijzen op een minder hoog niveau komen op langere termijn? Het blijft even de vraag, maar wat toen is gebeurd, is nu weer teruggedraaid en Compaxo betaald zelfs één cent meer dan vijf weken geleden.
De vooruitzichten zijn de komende weken gunstig voor de varkensprijs
Dus iets goed te maken? Hetzelfde geldt natuurlijk voor Westfort. Van Rooi heeft al die tijd zijn prijs op onveranderd gehouden, die wilde niet meedoen aan het boertje pesten. Vion heeft zijn notering nog steeds niet hersteld en blijft daarmee 3 centen achter op de andere Nederlandse slachterijen. Al betaald ze nu wel 4 centen erbij, maar dat was vorige week ook al 2 centen. Daarmee blijven ze prijs natuurlijk onder druk zetten.
Het aanbod was in de Hemelvaartweek 232.000 varkens met een geslachtgewicht van 99,5 kilogram. 10.000 varkens minder dan in de Hemelvaartweek van 2023. In 2023 wogen de varkens 100 kilogram. Voor de komende week in de Pinksterweek met één slachtdag minder is het aanbod voldoende. Niet alle varkens kunnen worden geplaatst, maar dat zal de week erna volledig zijn weggewerkt en dan kan de echte prijsstijging beginnen. De Boerenvarkensprijs gaat een klein beetje mee omhoog met de varkensprijs, omdat we wat aan de hoge kant staan. We verhogen wel omdat de markt gewoon beter is. Daarom dus plus 1 cent naar 2,41 euro.
In Duitsland, waar tot nu toe alles nog stabiel was, lijkt een verhoging ook aanstaande. De varkens kunnen ze gemakkelijk plaatsen. Eén dag minder slachten is daar geen enkel probleem. Het aanbod blijft aan de krappe kant. Een verhoging wordt in gegeven door de start van het EK-voetbal, maar het is nog geen uitgemaakte zaak of dit aanstaande woensdag zal gebeuren. Al denk ik wel dat er een plus 3 centen wordt genoteerd. De Teleporc ging afgelopen dinsdag nog met 2 centen naar beneden, de reden was de onveranderd van de afgelopen woensdag. Vrijdag kwam er weer 2 centen bij, de reden hiervoor was de verwachte verhoging van woensdag aanstaande. Vorige week wachtte Duitsland nog op Nederland. Dit probleem is opgelost. Het kan los.
Kijken we Europa in en dan valt direct op dat België verhoogt met 2 of 3 centen. Normaal wachten ze altijd op Duitsland, of anders gezegd ze volgen Duitsland, maar nu zijn ze Duitsland voor. Hier zien ze ook als ze varkens willen, dat er meer betaald moet worden. In Denemarken bleef de notering onveranderd, maar in Frankrijk daalde de prijs nog met 0,2 cent. Al lijkt het erop dat dit ook voor de laatste keer was. Spanje hield zijn notering op onveranderd en in Italië daalt de prijs nog weer met 3,5 centen. De vooruitzichten zijn de komende weken gunstig voor de varkensprijs.
Duitsland houdt zijn biggennotering al maanden op onveranderd en Spanje blijft maar dalen
Voor de biggen is het toch nog wat anders. De daling blijft toch nog doorgaan: al is er ook weer hoop doordat de varkensprijzen nu wel gaan stijgen. Duitsland houdt zijn notering al maanden op onveranderd en Spanje blijft maar dalen. Net als vorige week met 4 euro. Wekelijks daalt nu ook het aantal geëxporteerde biggen naar Spanje. Week 19, Hemelvaart, zal daar ook een invloed op hebben gehad. De Boerenbiggenprijs gaat verder mee naar beneden en daalt met 2 euro naar 83,50 euro. De verwachting is dat de grootste daling achter de rug is, al zal de laagste prijs nog niet zijn bereikt.