Ondanks regeerakkoord wil een Kamermeerderheid de Nitraatrichtlijn niet herzien
In de motie stelt Flach dat heel Nederland is aangewezen als kwetsbaar gebied voor stikstofbelasting, waardoor de Nitraatrichtlijn voor heel het land geldt. Ons land kan die aanwijzing zelf herzien, en in zijn motie vroeg Flach de regering daarom om delen van het land met veel grasland en weinig waterkwaliteitsproblemen aan te wijzen als niet kwetsbaar. Die gebieden zouden dan niet onder de Nitraatrichtlijn vallen, en daarop zou dan meer mest mogen worden geplaatst.
In dat debat ontraadde minister Adema die motie echter. En als die toch zou worden aangenomen, zei hij, zou hij hem niet gaan uitvoeren. „Ik heb duidelijk aangegeven dat wij nu eerst aan de slag moeten gaan met het implementeren van de maatregelen, en dat er daarna misschien een mogelijkheid is om weer eens met Europa te gaan praten over een eventuele derogatie“, zei hij toen. „Dat moet echt in die volgorde.“
Flach besloot daarop om die motie toen niet ter stemming te brengen, maar aan te houden.
Hoofdlijnenakkoord
Toen kwam het hoofdlijnenakkoord van de vier coalitiepartijen. Die zijn overeengekomen dat Nederland in Brussel aan gaat tonen dat bepaalde gebieden niet langer kwetsbaar zijn. „Dit kan per direct“, stellen de vier partijen. En die aanwijzing veranderen ‘resulteert per direct in meer plaatsingsruimte voor mest.’ Wat de coalitiepartijen zijn overeengekomen is dus precies wat de SGP-motie ook bepleit, en het lijkt alsof de vier partijen er meteen mee aan de slag wilden. Flach haalde daarop zijn motie uit de kast en diende die alsnog in. „Want wat de mestcrisis betreft is er geen tijd te verliezen“, lichtte een SGP-medewerker toe.
Maar tijdens de stemmingen haalde de motie het niet, ondanks de voornemens van de coalitiepartijen. Flach kreeg, naast zijn eigen partij, steun van BBB, PVV, JA21 en FVD. VVD en NSC stemden tegen, en daarmee was er - ondanks de passage in het regeerakkoord - geen meerderheid voor de motie.
Verkeerde volgorde
Volgens Kamerleden Thom van Campen (VVD) en Harm Holman (NSC) moet de tekst in het hoofdlijnenakkoord wel goed worden gelezen. "Er staat: 'Nederland gaat in Brussel aantonen dat bepaalde gebieden niet langer kwetsbaar zijn, dit kan per direct. In plaats van de aanwijzing van heel Nederland als kwetsbaar gebied komt dan een aanwijzing per gebied'", citeert Van Campen het akkoord. "Met andere woorden: voordat Nederland zaken gaat wijzigen moet (door een nieuwe minister) in Brussel worden aangetoond dat gebieden niet langer kwetsbaar zijn. Deze motie liep daarop vooruit."