‘Stal beperkende factor in behalen zo hoog mogelijk rendement’
Bij de reguliere vleesvarkenshouderij, waar één varken 0,8 m2 ter beschikking heeft, is de omzet in de stal hoog. Toch valt de opbrengst per varken lager uit dan bij het Beter Leven concept. Volgens ABZ Diervoeding maakt dat niet uit als de kosten ook lager zijn, of als er voldoende kilo’s worden afgeleverd. De meeropbrengst van Beter Leven gehouden varkens, afgeleverd tegen een variabele marktprijs, ligt per kilogram geslacht gewicht circa 9 cent hoger. Een Beter Leven big is wel circa 1,50 euro duurder. Dit vanwege de extra oppervlakte bij de gespeende biggen. Uiteindelijk valt de gemiddelde voerwinst van een Beter Leven varken rond de 8 euro hoger uit dan een gangbaar varken.
Stal vol benutten?
ABZ Diervoeding houdt de varkenshouder een spiegel voor door de vraag te stellen: Wat is nu beter, de stal vol benutten of juist een hoge prijs per varken? Meer varkens is alleen interessant als het extra varken genoeg opbrengt om de gemiste meerprijs over alle andere varkens te compenseren. Dit wordt bij een hogere voerwinst per varken eerder bereikt. Bij de huidige varkensprijzen is de opbrengst per vleesvarken hoog. Echter, door de hogere biggenprijs, is de uiteindelijke voerwinst per varken niet erg hoog. Bovendien zijn de mestafzetkosten momenteel erg hoog. Volgens ABZ Diervoeding zorgen deze dure biggen en dure mestafzet ervoor dat het extra varken op een gangbaar bedrijf minder opbrengt dan wat de meerprijs op Beter Leven is over alle varkens.
Berekening
Bij een voerwinst van meer dan 40 euro per gangbaar gehouden varken (120 euro op jaarbasis), brengen 20 procent extra varkens meer op dan de duurdere Beter Leven varkens. Bij een Beter Leven stal waar de varkens op 0,9 m2 liggen is het omslagpunt bij 70 euro per varken (zie grafiek). Het omslag punt van 40 euro komt wel dichterbij. Dit omslag punt laat alleen zien wanneer de oppervlakte van de stal het best wordt benut, als deze voldoet aan de Beter Leven eisen. Natuurlijk moet hier rekening gehouden worden met extra investeringen in Beter Leven. Hoeveel deze investeringen zijn is op elk bedrijf anders.
Voor de volledigheid. Sommige Beter Leven concepten werken met een kostprijsmodel. Daarmee wordt op basis van een model een kostprijs berekend. De bijgaande berekening gaat uit van een varken die op een variabele marktprijs wordt uitbetaald voor zowel gangbaar als Beter Leven.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: ABZ Diervoeding, Susan Rexwinkel Agrio archief
Bron: ABZ Diervoeding