Grondstoffen blijven op hoog prijsniveau
Dagelijks laten de tarweprijzen stevige schommelingen zien op de termijnmarkten. Desondanks blijven ze op een erg hoog niveau staan. Volgens ABZ Grondstoffen is dit in belangrijke mate te wijten aan Rusland. Daar zorgen droogte en mogelijke vorstschade voor een duidelijke verslechtering van de gewascondities en een daling van de oogstprognoses. Inmiddels rekent de markt met een Russische oogst van 80 tot 85 miljoen ton. Voor aanvang van de weersproblematiek zaten veel oogstprognoses boven de 90 miljoen ton.
Tarwe van de oogst 2023 blijft nog steeds ruim beschikbaar en noteert ver onder de nieuwe oogst. Wat betreft de nieuwe oogst is tarwe veel te duur ten opzichte van zowel gerst als maïs. Vooral Braziliaanse maïs zal vanaf medio augustus heel ruim onder de tarwe worden aangeboden, verwacht ABZ Grondstoffen. Ook op Chicago ziet de organisatie een historisch groot prijsverschil tussen tarwe en maïs. ABZ Grondstoffen verwacht dat de combinatie van ruime voorraden tarwe aan het eind van dit seizoen en terugvallende verbruiken door goedkopere maïs, richting de oogst voor enige ontspanning op de tarwemarkt moeten zorgen.
Eiwitten
Tot en met medio juni-juli is de sojamarkt erg krap te noemen, met stijgende prijzen aan de voorkant. Dit lijkt een combinatie te zijn van enerzijds weinig zeeboot aankomsten, doordat men weinig vooruit heeft ingekocht. Anderzijds heeft de zeer overvloedige regenval van begin mei in het zuiden van Brazilië veel schade veroorzaakt. De oogst was toen al grotendeels klaar, maar de infrastructuur is op sommige plekken zwaar beschadigd. Dit zorgt voor een lagere capaciteit aan crush en verlading. Fundamenteel gezien beschikt men mondiaal over ruim voldoende soja komend seizoen. De start van het groeiseizoen in de VS is als goed te bestempelen, met een gemiddeld inzaaitempo en voldoende bodemvocht in de belangrijke maïs- en sojagebieden. De markt voor raapzaadschroot blijft hoog staan. ABZ Grondstoffen verwacht dat er de komende tijd weinig zal worden gecrusht, en dit zorgt voor een krappe eindvoorraad raapzaad tot de nieuwe oogst. Bovendien zijn meerdere fabrieken in onderhoud en is de vraag sterk teruggezakt. De verwachting is dat vanaf de nieuwe oogst het aanbod ruimer zal worden. Zonnepitschroot HP blijft duur vanwege de waarschijnlijke importheffingen op Russische zonnepit. Zonnepitschroot LP en MP lopen licht op in prijs, maar zijn relatief wel interessant.
Bijproducten
Momenteel zijn sojahullen voldoende beschikbaar en relatief heel scherp geprijsd. Daarentegen zijn palmpitschilfers tot nieuwe aanvoer eind juni buitengewoon krap en zeer duur aan de voorkant. Tarwegries loopt verder op in prijs door de hoge tarweprijzen.
"De combinatie van ruime tarwevoorraden aan het eind van dit seizoen en terugvallende verbruiken, door goedkopere maïs, zullen richting de oogst voor enige ontspanning op de tarwemarkt moeten zorgen."
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: ABZ-Grondstoffen, Guus Queisen
Bron: ABZ-Grondstoffen