Maïs in Gelderland en Overijssel plat
De schade aan de maïs kan gemakkelijk ontstaan nu veel planten, na het aanhoudende koude voorjaar, in een paar weken van 0,5 naar 2,5 meter zijn gegroeid. De stengel is dus relatief slap. Daarnaast heeft de winterse kou in het vroege voorjaar ervoor gezorgd dat de wortelvorming tegenvalt en de planten dus makkelijker omvallen.
Plat liggen
„Het beste dat boeren nu kunnen doen, is een week bij hun perceel wegblijven. Dan lijkt het vaak alweer heel anders”, vertelt PPO maïsonderzoeker Jos Groten. PPO heeft zelf ook een aantal proeven plat liggen, waaronder in Wijchen bij Nijmegen. „Een proef in Eersel (N.-Br.) lag er vorige week desastreus bij, maar blijkt nu alweer mee te vallen.”
Met wortel en al
De schade is afhankelijk van hoe de plant plat is gegaan. Maïs die met wortel en al is omgevallen, heeft grote kans om weer zo goed als overeind te komen. „Het lastige van dit tijdstip is wel dat het bloeit. De bevruchting wordt nu bemoeilijkt, waardoor de kolven misschien minder goed worden.”
Geknakt
Planten die geknakt zijn, komen nooit meer helemaal overeind. Toch hoeven ook deze zeker niet als verloren beschouwd te worden, aldus Groten. Zolang de stengelhelften maar met elkaar in verbinding zijn gebleven, is ook daar herstel, zetten zich kolven aan en valt het met een Kemperbek nog prima te hakselen. Bij korrelmaïs is het een groter probleem, omdat bij dorsen duidelijke rijen nodig zijn. Het is nog wel als snijmaïs te hakselen.
Voederwaarde
De opbrengstderving is erg perceelsafhankelijk. „Het kan prima meevallen, maar als de planten echt flink geknakt zijn, moet je wel aan de helft van de opbrengst denken. Daarnaast kan het natuurlijk inboeten op voederwaarde.”
Tekst: José Bongen
Beeld: Ingrid Zieverink