Column: Het gaat naar boven de varkensprijs, maar nog niet hard genoeg
1 centje, 2 centjes, 3 centjes. Het is maar naar welke prijs je kijkt. Compaxo neemt het voortouw en lijkt marktleider te zijn geworden nu Vion niet op maandag noteert. Compaxo doet dus voor de tweede week plus 1 cent. Van Rooi wil niet achterblijven en noteert een stijging van 2 centen, Vion doet zelfs plus 3 centen, maar blijft 2 centen achter bij de notering van de andere slachterijen. Westfort doet met Compaxo mee en dus ook 2 keer plus 1 cent.
Het is nu aan Compaxo om de spits af te bijten. Mooi dat ze dat ook doen
De vraag naar de varkens is er en de prijs van de onderdelen stijgt vlot. Kophaas met 10 centen en meer, nekstukken doen 8 centen meer. Hammen stijgen 5 centen. Ribben, schouders, middels en buiken gaan 3 centen omhoog. De kleinere onderdelen blijven onveranderd. De Boerenvarkensprijs durft daarom voor volgende week een verhoging van 3 centen te noteren: gewoon omdat het kan en wie achter wil blijven, heeft of weinig lef of steekt het in eigen zak.
Marktleider, had het al genoemd, Vion weet op maandag zich geen houding te nemen en wacht met noteren tot woensdag eind van de middag. Het is nu aan Compaxo om de spits af te bijten. Mooi dat ze dat ook doen. De min 4 centen vijf weken geleden, laten we dat dan een slippertje noemen, hebben ze alweer goed gemaakt. Het gaat dan wel niet hard naar boven. Volgende week kunnen ze bewijzen dat ze ook een grotere stap aandurven. Compaxo top.
Zoals gezegd, de vraag naar varkens is er, in week 20 kwamen er 287.000 varkens aan de slachthaak en dat is na een week met één slachtdag minder niet echt veel. De slachterijen willen ze graag hebben en ook Duitsland vraag varkens, maar heeft met prijsverhogen gewacht op Nederland. Voor volgende week zal Vion maandag zijn notering wel weer uitstellen en gaat Compaxo woensdag in de middag de spits afbijten met plus 2 of 3 centen. Dit zal vermoedelijk gevolgd worden door Duitsland en de andere Nederlandse slachterijen.
De varkenshandel in Duitsland is rustig, wel varkens willen maar niet meer betalen dan strikt noodzakelijk
Het is de omgekeerde wereld met andere jaren. Duitsland was altijd voorloper en Nederland volgde, maar doordat de Duitse notering al maanden hoger dan Nederland staat, is het nu wachten op Nederland. Duitsland, wil graag varkens, maar het is rustig. Op vrijdag anderhalve week geleden ging de Teleporc eerst omhoog met de verwachting dat de week erop de notering stijgt, maar op dinsdag ging de Teleporc weer terug naar de 2,27 euro. Afgelopen vrijdag was er wel meer handel, maar dat leidde niet tot een hogere notering. Het wachten is nu op de dinsdag, de voorspelling is een notering van 2,30 euro en dus woensdag plus 3 centen voor de ISN. De varkenshandel in Duitsland is rustig, wel varkens willen maar niet meer betalen dan strikt noodzakelijk en daarom is er op marktplaats geen aanbod en dus ook geen handel. Al met al, het ziet er gezond uit. De rest van Europa, daar kunnen we kort over zijn, Italië noteert min 2,5 centen en alle andere landen noteren onveranderd.
Voor volgende week kan de biggenprijs wel weer eens een onveranderd zijn
De biggenmarkt is best wel goed. Ja, de prijzen moesten even naar beneden, maar nu er meer leven in de varkensmarkt komt, herstelt de biggenmarkt zich weer snel. Duitsland kent alleen nog maar onveranderd, al drie maanden lang. Spanje noteert nog een min 4 euro. Dit drukt echter niet zo zwaar meer op de biggenmarkt dan de weken hiervoor. De Boerenbiggenprijs gaat deze week nog 1 euro naar beneden en komt op 82,50 euro. Voor volgende week kan het wel weer eens een onveranderd zijn, maar dat zal natuurlijk wat afhankelijk zijn van de varkensprijs.