Video: Oud-landbouwminister Cees Veerman kritisch over landbouwplannen: ‘Niet hoopgevend’
Hij benadrukt dat veel voorgestelde maatregelen, zoals de afrekenbare stoffenbalans, al eerder zijn geadviseerd door de commissie Remkes en dat Nederland deze plannen nu simpelweg uitvoert.
Herziening van Natura 2000-gebieden
Veerman spreekt ook over de noodzaak om Natura 2000-gebieden opnieuw te evalueren. „Iets wat 25 jaar geleden is afgesproken, moet je nu opnieuw bezien”, stelt hij. Het huidige akkoord spreekt van het verwijderen van kleine natuurgebiedjes en het samenvoegen daarvan met grotere gebieden. Veerman is voorzichtig optimistisch over deze herziening, maar waarschuwt ook voor verdragsverplichtingen die niet zomaar kunnen worden aangepast.
Rode diesel en financiële douceurtjes
Een ander punt van discussie is de terugkeer van de rode diesel, waar minder accijns op wordt geheven. Caroline van der Plas van BBB noemde dit een belangrijke maatregel. Veerman erkent dat boeren hier blij mee zullen zijn, maar ziet het als een beperkt voordeel: „Het is een zichtbaar douceurtje, maar er zijn uitvoeringslasten en fraude risico's.”
Het uitkoopfonds van 24 miljard euro voor boeren die willen stoppen, wordt afgeschaft. Veerman betreurt dit: „Dat is natuurlijk zonde.” Echter, de oud-minister wijst er wel op dat veel boeren toch al met pensioen gaan vanwege hun leeftijd. De demografische veranderingen binnen de sector zorgen ervoor dat er dagelijks tien boeren verdwijnen. Hij stelt voor om boeren vrijwillig hun situatie te laten heroverwegen, zonder gedwongen uitkoop.
Onderhandelingen met Brussel
Wat betreft de onderhandelingen met Brussel, waarschuwt Veerman voor een harde aanpak. BBB suggereerde dat een nieuwe landbouwminister met lef naar Europa zou moeten gaan om betere voorwaarden te bedingen. Veerman betwijfelt het succes van deze aanpak: „Met de vuist op tafel slaan werkt niet in Brussel. We hebben verdragsverplichtingen. Als je naar Brussel gaat met een opgestoken staart, zo van: we zullen hier wel eens even vertellen hoe de wereld in elkaar zit. No way. We moeten met de pet in de hand onderhandelen.”
Ombudsman René van Zutphen is ook aanwezig in de uitzending en benadrukt dat veel problemen van boeren lokaal moeten worden opgelost. Hij noemt de impact van regels op boerenbedrijven en de noodzaak van directe oplossingen. „De mensen hebben nu een probleem. Dat betekent dat je dus niet meer als je je bedrijf zou willen overdragen, weet hoeveel van mijn land ik echt kan beboeren.”
Tekst: Robert Hüsken
Robert Hüsken is freelance tekstschrijver en podcastmaker voor diverse bedrijven, media en andere organisaties.
Beeld: Omroep WNL
Bron: WNL