Voer bepaalt mede biestsamenstelling
Uit een onderzoek uitgevoerd bij een gezamenlijke klant van ForFarmers, DAP Lintjeshof en Merefelt Livestock Diagnostics blijkt dat de samenstelling van het zeugenvoer een wezenlijke en positieve invloed kan hebben op de concentratie van antistoffen in de biest. Zo verhoogt een hoger immuunglobulinen-gehalte actief de weerstand van biggen. Dat is een belangrijke peiler in de preventie tegen ziektes en het helpt het gebruik van antibiotica nog verder te minimaliseren. Het biedt nieuwe mogelijkheden om te sturen op hoge gezondheid van zeugen in combinatie met het grootbrengen van een hoog aantal kwaliteitsbiggen. ForFarmers zegt de resultaten van dit onderzoek inmiddels toe te passen in haar zeugenvoeders.
Aanleiding
Aanleiding voor het onderzoek was de hoge biggenproductie van moderne zeugen en de vraag of de behoefte van de hoogproductieve moderne zeug is veranderd in de laatste fase van de dracht. Innovatie directeur voor varkens Rosemarijn Gerritsen verklaart: „We vroegen ons af of we met voeding tegen het eind van de dracht nog extra kunnen sturen op ondersteuning van de zeug en op big- en biestkwaliteit.” Een hoge productie van zeugen gaat hand in hand met een goede gezondheid.
Proef
Op een zeugenbedrijf met een hoge gezondheidsstatus en een goede productie werden de zeugen aan het eind van de dracht met verschillende voersamenstellingen via voerstations individueel gevoerd. Uit het onderzoek bleek dat zeugen op de standaard voertoepassing prima geboortegewichten en biestkwaliteit lieten zien. Rosemarijn Gerritsen:„Maar één van de proefgroepen zorgde voor een verrassing: daar was het gehalte aan immuunglobulinen in de biest structureel 20 procent hoger dan in de overige groepen.”
Sturen op biestkwaliteit
Bij de geboorte beschikken biggen niet over antistoffen. Voor het opbouwen van hun weerstand zijn ze volledig afhankelijk van de biestvoorziening via de allereerste moedermelk. Bekend is dat de concentratie van antistoffen in de biest na het werpen snel daalt. Daarom is het zo belangrijk dat biggen snel voldoende biest binnen krijgen. Een goed biestmanagement is cruciaal, maar heeft geen invloed op de biestkwaliteit. Uit het onderzoek komt nu naar voren dat het mogelijk is om met aangepaste zeugenvoeders te sturen op het gehalte aan antistoffen in de biest en daarmee op een hogere biestkwaliteit. Op basis van de in dit onderzoek opgedane kennis past ForFarmers de samenstelling van haar zeugenvoeders aan.
Onderzoek
Het onderzoek werd uitgevoerd bij een gezamenlijke klant van ForFarmers, DAP Lintjeshof en Merefelt Livestock Diagnostics. ForFarmers richtte zich daarbij op de voergerelateerde sturingselementen op big- en biestkwaliteit. Voor Lintjeshof was de relatie tussen biestkwaliteit en Swine Inflammation and Necrosis Syndrome (SINS) het onderzoeksthema.