Duitsland importeert steeds meer varkens uit Denemarken en Nederland
Volgens een publicatie van Agrarmarkt Informations-Gesellschaft (AMI) importeerde Duitsland in de eerste vier maanden van dit jaar opnieuw meer varkens. In de (corona) jaren 2020-2022 werden aanzienlijk minder dieren geïmporteerd. De sinds 2023 stijgende importen is een duidelijk gevolg van het dalend varkensaanbod uit de Duitse stallen. Volgens de recentste AMI-cijfers werden in 2023 in totaal 9 procent meer varkens geïmporteerd dan in 2022. In de eerste vier maanden van dit jaar stegen de geïmporteerde volumes verder met 11 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
Denemarken blijft topleverancier
Duitsland importeert het overgrote deel van haar biggen, en dan voornamelijk uit Denemarken en Nederland. Daarnaast stijgt ook steeds meer de vraag naar fokdieren en vleesvarkens. De import uit Denemarken steeg tussen januari en april 2024 ten opzichte van de eerste vier maanden van 2023 met maar liefst 21 procent. De import uit Nederland steeg met 2 procent. De invoer uit België en Frankrijk vertoonde een duidelijk dalende trend ten opzichte van het voorgaande jaar, met een daling van respectievelijk 39 procent en 22 procent.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief
Bronnen: ISN Interessengemeinschaft der Schweinehalter Deutschlands, AMI