Onzekerheden over Russische tarweoogst houdt de markt in haar greep
Aanhoudend nieuws over de Russische tarweoogst blijft de berichten domineren. Dat er een behoorlijk kleinere oogst dan eerst verwacht gaat komen is volgens ABZ-Grondstoffen zeker, maar hoe groot het uiteindelijke verschil gaat zijn is nog onduidelijk. Het tegenstrijdige in de berichtgeving is dat er genoeg aanbod zit aan de voorkant, terwijl verderop behoorlijke krapte waarschijnlijk is. Onzeker is hoeveel tonnen ondertussen zijn ingeprijsd. Er zit wat regen in het vooruitzicht voor de Russische wintertarwe. De vraag is of dit genoeg gaat zijn en of er later in juni nog meer regen valt. Met de huidige prijsverhouding maïs/tarwe lijkt in ieder geval de wereldwijde vraag te verschuiven van tarwe naar maïs. Met het oog op de krapte op de tarwebalans is volgens ABZ-Grondstoffen veel gelegen aan een goede Amerikaanse maïsoogst. Momenteel is de wereldbalans in evenwicht, dus een behoorlijk kleinere Amerikaanse oogst zou zwaar wegen op de prijzen. De maïs-inzaai in de VS verloopt ondertussen goed. De inzaai van Franse maïs loopt wel achter door de aanhoudende hevige regens, maar lijkt desondanks redelijk op tijd in de grond te komen. Volgens ABZ-Grondstoffen lijkt de Europese maïsoogst prima te worden. Er zijn op dit moment geen redenen voor zorgen.
Eiwitten
Volgens ABZ-Grondstoffen was er wederom sprake van een volatiele week wat betreft de sojaproducten. Met de weersproblematiek in Europa en Rusland lijkt de VS op dit moment het tegenovergestelde. De wintertarwe staat er gemiddeld op en qua soja zit er 5 procent meer in de grond dan het langjarig gemiddelde. Tevens is 39 procent van de gewassen al zichtbaar. Met de tarweprijs die op dit moment niet verder omhoog wil, heeft de sojaprijs moeite om de weg omhoog vast te houden. Naast deze bewegingen op het bord blijft de fysieke beschikbaarheid komende maanden krap. Met de vele neerslag in Zuid-Brazilië en Argentijnse stakingen, komt de export van sojaschroot maar mondjesmaat op gang. Daarnaast is er sprake van een force majeur bij ADM Europoort, waardoor zij tijdelijk geen spullen uitleveren. Het gat tussen de officiële en blue Peso munteenheid neemt ondertussen toe. Dit zorgt ervoor dat Argentijnse boeren niet genegen zijn om hun sojabonen te verkopen. De overheid kondigt hiertegen maatregelen aan. Desondanks is de toekomst wat betreft het soja-aanbod onzeker. De prijs van raapzaadschroot daalde eind van de week behoorlijk, na een grote stijging eerder. Volgens ABZ-Grondstoffen blijft zonnepitschroot wat stabieler en is een mooi alternatief voor wie het kan verwerken.
Bijproducten
Nog steeds zijn sojahullen momenteel een van de meer interessante bijproducten. De beschikbaarheid voor de komende zomer is goed. ABZ-Grondstoffen signaleert dat bietenpulp blijft hangen op een wat hoger niveau. De grote producenten lijken de grootste verkopen te hebben gedaan. Tarwegries blijft wat hangen qua prijs en lijkt op dit moment niet het meest interessante bijproduct.