LTO en POV tegen afroming varkensrechten: 'Niet bespreekbaar'
Adema wil afroming bij de verhandeling van fosfaatrechten verhogen van 10 naar 30 procent en voor de varkens- en pluimveesector een afroming van 30 procent invoeren bij een overname buiten familieverband. Dit is volgens hem nodig om de mestproductieplatfonds voor 2025 in lijn te brengen met de derogatiebeschikking en anderzijds ook om op de lange termijn ruimte te maken op de mestmarkt.
De eerste stap om deze toename mogelijk te maken, is om een internetconsultatie te openen. Dit gebeurt ergens in de komende week. Belanghebbenden, waaronder sectorpartijen, kunnen dan reageren op het voorgestelde plan van de minister.
Proces
Na de ontvangst van alle reacties en de verwerking zal dit wetsvoorstel nog voor het zomerreces aan de Raad van State moeten worden aangeboden ter advisering, om parlementaire behandeling in het najaar en inwerkintreding per 1 januari 2025 mogelijk te maken.
Sector fel tegen plan
LTO-voorzitter Ger Koopmans reageert verbolgen op dit afromingsplan: „Als landbouw tasten we in het duister over welke reductiedoelen de minister wil bereiken met deze maatregel voor de korte termijn en welk aandeel de verschillende sectoren daarin hebben. We weten dat inmiddels ruim 1.400 bedrijven hebben ingetekend voor de verschillende beëindigingsregelingen. Informatie over welke mestreductie daarmee al wordt gerealiseerd, ontbreekt echter."
POV-voorzitter Linda Verriet valt Koopmans bij: „De varkenshouderij zit al jaren onder het mestproductieplafond en heeft al substantieel geleverd middels afname POR rechten, Subsidie Sanering varkenshouderij (SRV), en de autonome ontwikkeling. Daarnaast wordt het grootste gedeelte van de mestproductie verwerkt. Wij zijn dus fel tegen deze afroming."
Daar komt nog bij dat relatief veel varkenshouders zich hebben aangemeld voor de opkoopregelingen LBV / LBV+, wat tot verdere verlaging van de mestproductie zal leiden. En last but not least wordt het grootste gedeelte van de mestproductie in de varkenshouderij verwerkt. „Door de autonome ontwikkelingen haalt onze sector die 10 procent al ruimschoots", aldus Verriet.
Pas op de plaats
LTO roept het ministerie op om pas op de plaats te maken en nieuwe wetgeving over te laten aan een volgend kabinet. Het voorbereiden van wetgeving zonder draagvlak onder de formerende partijen en in de sector, dient geen constructief belang. Koopmans: „Voor LTO is verplichte afroming van dierrechten voor de varkens- en pluimveesector niet bespreekbaar. Wij roepen de Kamer en met name ook de nieuwe coalitie op om dit disproportionele pad niet in te slaan."
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Tweede Kamer