Een miljoen views column Willy Wolfkamp
Varkensprijs had moeten stijgen door een lager aanbod en goede vraag
De afgelopen week bleef de varkensprijs op onveranderd steken, terwijl er toch op een kleine verhoging was gerekend. Een gemiste kans zou ik zo zeggen. De prijzen van de onderdelen waren wel voldoende gestegen, maar de varkensprijs ging niet mee.
Het aanbod aan varkens loopt terug, de vraag is er, wie houdt het nu tegen?
Het aanbod blijft steeds wat teruglopen. Nu zitten we op ruim 17.500 varkens per week minder dan vorig jaar in dezelfde weken. Dit moet toch mede gaan zorgen voor een hogere prijs zou je zo denken. Het aanbod aan varkens loopt dus terug, de vraag is er, wie houdt het nu tegen? Moet de eerste verhoging nu dan toch weer uit Duitsland komen? Daar bleef de notering ook onveranderd de afgelopen week. De Boerenvarkensprijs was vorige week hoopvol, maar moet dan toch weer een pas op zijn plaats maken. Onveranderd op 2,44 euro dus.
In Duitsland is het dan onveranderd. Op de woensdag liet Teleporc ons toch geloven dat er een verhoging had moeten staan, want dinsdag ging daar de Teleporc-notering met 2 centen naar boven en kwam op 2,30 euro. Drie van de vier partijen werden verkocht voor 2,295 tot 2,305 euro en dat bood voor de woensdag voldoende perspectief. Helaas, niet dus. De Teleporc van de vrijdag bleef onveranderd op 2,30 euro. Vijf van de zeven partijen werden verkocht voor 2,30 tot 2,31 euro. Een kleine verhoging zelfs en daarmee zegt Teleporc: De slachterijen zijn iets vergeten afgelopen woensdag.
Alle kaarten staan gunstig voor aanstaande woensdag en dan rekenen we wel op een verhoging: ook al omdat het EK-voetbal snel begint. Er zal dan vaker de BBQ worden aangestoken en er zal meer vlees nodig zijn. Aangezien de voorraden klein zijn, zal er meer moeten worden ingekocht. Aangezien De Boerenvarkensprijs vorige week al heeft verhoogd, kan deze de varkensprijs nu echter geen zetje geven. Kijken we Europa in en wat zien we? Alles is onveranderd. Verder in de wereld moet er toch positief nieuws te vinden zijn? In China stijgt de varkensprijs fors, van 2 euro naar 2,28 euro in één week.
De biggenmarkt is enigszins tot rust gekomen
De biggenmarkt is tot rust gekomen. Duitsland verandert al maanden niks aan de biggenprijs, zo ook deze week. In Spanje was de verlaging de laatste week echter 1 euro. De weken ervoor was dit altijd nog 3 of 4 euro. Voor de Boerenbiggenprijs betekent dit dat we een pas op de plaats kunnen maken en blijven staan op 82,50 euro. En toch lijkt het erop dat het aanbod net iets groter is dan vorige week.
Een miljoen keer gelezen
Ja, één miljoen views. Één miljoen keer mijn column gelezen. Op 14 september 2018 ben ik gestart met de eerste column met als titel: Goed perspectief markt mits varkenspest onder controle blijft. De eerste weken slechts een paar honderd lezers, de laatste week 4100 lezers. Ik had het niet verwacht dit vijf jaar te doen, maar ook nooit verwacht de 1 miljoen views te halen. Iedere lezer bijzonder bedankt. Ik ben blij met iedereen die me positief ondersteunt, maar er zijn ook lezers die afwijzend op mijn columns reageren. Ook dat is prima, maar dit is zeker niet mijn laatste column.