Graanprijzen nog steeds standvastig
De Russische tarwe blijft nog steeds bepalend voor de prijsvorming op de mondiale markten. Dat heeft meerdere oorzaken. Zo zorgt een Afrikaanse warme luchtstroom richting Rusland voor voorlopig hoge temperaturen. De vicepremier van Rusland verkondigde afgelopen vrijdag dat de Russische tarwe-oogst 85 miljoen ton gaat bedragen. Dit lijkt aan de hoge kant. Schattingen buiten de Russische overheid gaan uit van 77 tot 80 miljoen ton. Normaal begint halverwege juni de tarwe-oogst in Rusland en ligt twee derde van de oogst normaliter in juli in de schuur. Het resterende deel loopt, volgens ABZ-Grondstoffen, door tot en met augustus. Dit zal ook het moment zijn dat betere inschattingen over de uiteindelijke opbrengst kunnen worden gemaakt. In Europa blijft het nog erg nat in het gebied rond het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland. Andere delen van Europa staan er beter voor. Gelukkig wordt voor de komende weken warmer weer verwacht.
Uiteindelijke gaat de hoeveelheid zonlicht in de komende weken bepalend zijn voor de kwaliteit van de Europese tarwe. De huidige graancondities in Frankrijk zijn als volgt: wintertarwe 61 procent goed/excellent en wintergerst 64 procent goed/excellent. Het vijfjarig gemiddelde ligt rond de 70 procent. De maïs is voor 85 procent ingezaaid tegen een vijfjarig gemiddelde van 98 procent. In de VS zijn gewascondities beter dan gemiddeld. Zo zit de wintertarwe 49 procent goed/excellent met een vijfjarige gemiddelde van 46 procent. De maïs is voor 91 procent ingezaaid tegen een vijfjarig gemiddelde van 89 procent. Afgelopen week zijn er weer internationale tarwe tenders gelopen. Egypte heeft een tender uitgezet die uiteindelijk is ingevuld door een combinatie van landen bestaande uit Oekraïne, Roemenië, Frankrijk en Bulgarije. ABZ-Grondstoffen vindt het opvallend dat er deze keer geen Russische tarwe is gekocht.
Eiwitten
Volgens de medewerkers van ABZ-Grondstoffen kampt de Braziliaanse staat Rio Grande do Sul nog steeds met wateroverschotten als gevolg van recente overstromingen. Gelukkig lijkt daar warmer en droger weer op komst. Dit zal de soja-oogst bevorderen. Inmiddels wordt het verlies aan sojabonen geschat op 2,7 miljoen ton. Dat is circa 2 procent van de landelijke productie. De landelijke oogst zit op 94 procent en zal de komende weken worden afgerond. In de VS vordert de soja-inzaai onder goede condities. Op dit moment is 78 procent ingezaaid, tegenover 73 procent over het vijfjarig gemiddelde. Bijkomend voordeel is dat de grond vochtig is, in tegenstelling tot vorig jaar. Canada heeft de laatste tijd behoorlijk veel neerslag gehad. Enerzijds zorgt dit voor een mooie aanvulling van het bodemvocht, maar anderzijds vertraagt het de inzaai van raapzaad. ABZ-Grondstoffen verwijst naar afgelopen jaren, toen droge condities zorgden voor oogstverliezen. Op dit moment is het de vraag of alle raapzaad op tijd in de grond gaat komen. Momenteel is 66 procent van de raapzaad ingezaaid. Normaliter is deze inzaai in de eerste week van juni afgerond. Wel wordt de komende weken droog weer verwacht in deze delen van Canada.
Bijproducten
Palmpitschilfers zijn krap beschikbaar. De afgelopen tijd was er weinig vraag, waardoor er een enkel schip per maand arriveerde in onze zeehaven. De vraag is toegenomen, wat we in de aanvoer weer zien veranderen naar 2-3 schepen vanaf juli. Bij tarwegries is het aanbod om te verkopen aan de handel krapper geworden. Het product blijft nog wel achter met de stijging die we in de tarwe hebben gezien. Volgens ABZ-Grondstoffen rekent sojahullen al meerdere weken op rij als het beste product. Bovendien is de beschikbaarheid vooralsnog als goed te betitelen.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: ABZ-Grondstoffen, Guus Queisen
Bron: ABZ-Grondstoffen