Adema gaat hogere boetes slachterijen doorvoeren bij overtredingen dierenwelzijn
VVD-er Thom van Campen had de demissionaire minister de vragen gesteld omtrent de boetes en aangescherpte regels voor slachterijen naar aanleiding van een RTL-bericht ‘Boetes elk jaar omhoog, behalve voor dierenleed in slachthuizen’. De boetebedragen blijken sinds 2013 niet meer te zijn aangepast. Adema schrijft in zijn brief dat hij het belangrijk vindt dat de hoogte van boetes voor overtredingen voldoende afschrikwekkend zijn.
Daarom wil hij ten eerste een inflatiecorrectie toepassen op de hoogte van boetecategorieën voor bedrijven en zal een wijzigingsbesluit in procedure brengen. De inflatie is in de periode van 2013 tot en met 2023 met 28,1 procent gestegen. Dat betekent dat de huidige boete van 2500 euro na correctie voor inflatie ruim 3200 euro zal bedragen voor een enkele overtreding.
Inflatiecorrectie onvoldoende
„Ik vind echter dat enkel een inflatiecorrectie onvoldoende is. Elk incident waarbij het dierenwelzijn bij slachthuizen in het geding is, is er een te veel. Dat moet beter, en de sector is aan zet om dit te bewerkstelligen. Daar waar de sector dat niet doet, moet de NVWA stevig in kunnen grijpen. Ik heb diverse maatregelen genomen om het NVWA toezicht op de vleesketen te versterken, waaronder de 3 strikes out aanpak en de inzet op cameratoezicht. Om ervoor te zorgen dat boetes ook voor grotere bedrijven voldoende afschrikwekkend zijn, wil ik de mogelijkheid creëren om aan deze grote bedrijven, zoals bijvoorbeeld de grote slachthuizen, hogere boetes op te leggen. Dit vergroot de slagkracht van de NVWA om dierenwelzijnsnormen af te kunnen dwingen.”
Boetebedragen
De huidige boetebedragen lopen van 500 euro tot 2500 euro. Dat bedrag kan worden verdubbeld Bij herhaling van de overtreding binnen vijf jaar wordt het boetegedrag verhoogd met het bedrag van de eerder opgelegde bestuurlijke boete. Dat betekent dat een boete van 5000 euro en bij een derde overtreding 7500 euro. In het reglement van ‘3 Strikes Out’ wordt de erkenning bij ondernemers, die de derde keer in twee jaar in een overtreding zijn, geschorst. Deze ondernemers moeten een verbeterplan indienen en zijn ook onder verscherpt toezicht geplaatst.
Onderzoek effect boetes
In 2022 heeft het ministerie van LNV een onderzoek laten uitvoeren naar de effecten van de bestuurlijke boete. Uit het onderzoeksrapport van Berenschot blijkt dat de bestuurlijke boete een afschrikwekkend effect heeft. Het rapport signaleert echter dat boetes zwaar kunnen uitvallen voor kleine bedrijven en relatief licht zijn voor grote bedrijven. „Ik wil dat hogere boetes aan grote bedrijven, zoals grote slachthuizen, kunnen worden opgelegd, om te garanderen dat boetes ook voor deze slachthuizen voldoende afschrikwekkend zijn. Daarvoor onderzoek ik op welke wijze de omzetgerelateerde boete in de boeteregelgeving beter uitvoerbaar kan worden gemaakt zonder dat dit leidt tot buitenproportionele boetes voor kleine slachthuizen en zelfslachters.”
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Pixabay
Bron: Ministerie van LNV