Varkensprijs blijft op onveranderd staan
Er zit weer geen beweging in de varkensprijs, al is het aanbod aan de krappe kant. In week 21, de week na Pinksteren, werden slechts 228.000 varkens geslacht. Ter vergelijking, de week na Pasen waren het nog 241.000 dieren. Daarmee rijst de vraag, hoever moet het aanbod dalen voordat het een positieve invloed heeft op de prijs.
Volgens Tönnies verergert de varkenspest op een varkensbedrijf de situatie drastisch door een slachtoverschot
Oké, het weer is nog steeds niet erg uitnodigend om massaal de BBQ aan te steken, maar het EK-voetbal gaat komende week wel beginnen. Ik durf het echter niet te zeggen dat volgende week de prijs naar boven gaat. In Duitsland gaat de aandacht even naar het varkenspestgeval in Mecklenburg Vorpommern. Een groot varkensbedrijf dat woensdag getroffen werd. Volgens Tönnies verergert daardoor de situatie drastisch door een slachtoverschot. Maar ook in Duitsland preken slachterijen voor eigen parochie en is het niet zo erg als men daar wil doen voorkomen. De Duitse Teleporc steeg vrijdag gewoon met 1 cent, dus alle dramatiek ten spijt. Hier gaat niets veranderen. Maar het niet veranderen, betekent dat een verhoging even niet gaat gebeuren. Daarom kan de Boerenvarkensprijs ook niet anders dan een onveranderd noteren op 2,44 euro.
Wat wel iets positief is, is dat de Duitse slachterijen weer meer Nederlandse varkens accepteren en daar mee stijgt de opbrengst wel voor diegenn die ze op export weten te sturen. Al met al, de verwachte verhoging is er nog niet.
In Europa valt er ook niet veel te beleven. Het enige positieve is dat Spanje, dat veel in Europa exporteert, zijn prijs na 10 weken van onveranderd met een halve cent weet te verhogen. Het is niet veel, maar wel de goede kant op.
De biggenmarkt is en blijft rustig
Op de biggenmarkt is het rustig. Het aanbod is nog wel aan de ruime kant, maar het heeft geen invloed op de biggenprijs. Een onveranderde biggenprijs komt ook vooral doordat Duitsland zijn biggennotering al voor de 14de keer op onveranderd houdt en Spanje na weken van verlagen ook onveranderd noteert. De Boerenbiggenprijs blijft op een onveranderd van 82,50 euro staan.
Vion, wat is goed en wat is slecht?
Het is bijzonder slecht dat Vion verlies draait. Als je dit dan tegen de cijfers van de andere Duitse slachterijen houdt, is het zelfs bar slecht. Dat ze nu uit Duitsland willen gaan vertrekken, geeft tijdelijk wat lucht voor hen, vooral als ze de bedrijven nog enigszins goed kunnen verkopen. Al is er in Duitsland een overschot aan slachthaken wat de verkoopprijs dus niet ten goede komt. En dan Nederland. Is het verlies alleen in Duitsland, dan kan men de put dempen. Maar ook in Nederland is er en komt er een overschot aan slachthaken. Denk dat we de komende weken terug zullen gaan naar 250.000 slachtingen waar plek is voor 300.000 varkens. Wie gaat dit verlies op zich nemen, wie wil er een paar centen extra betalen.
Als ik varkenshouder zou zijn zou ik nog niet direct een contract afsluiten om daarmee slachterijen zekerheid te geven van aantallen varkens. Laat ze maar vechten om de varkens, DAT komt de varkensprijs ten goede.