Daling van Europese mengvoerproductie voor varkens verwacht
Volgens de EU-koepelorganisatie worden de individuele veehouderijgebieden vooral bepaald door economische en regelgevende factoren, die tot een hoge mate van onzekerheid over de marktvooruitzichten leiden. FEFAC stelt verder dat de marktvooruitzichten voor de mengvoerproductie in 2024 worden beïnvloed door de volgende factoren: economische onzekerheid, veranderingen in de regelgeving en het voortdurende milieu- en dierenwelzijnsbeleid. Deze factoren zullen de productie in de hele EU blijven bepalen en verschillende gevolgen hebben voor elke diervoedersectoren.
Varkenshouderij teveel uitdagingen
De varkensvoersector wordt met voortdurende uitdagingen geconfronteerd en de vereniging verwacht daarom daling van ongeveer 1 tot 2 procent in 2024. Factoren zoals een daling van het aantal varkens en de economische en ziektedruk op boeren, waaronder de Afrikaanse varkenspest (AVP), zullen een negatieve invloed op de productie blijven hebben.
Ierland en Polen voorspellen daarentegen een licht herstel (plus 3 procent respectievelijk 2,7 procent) in de varkensaantallen, wat de productiedaling in de sector zal helpen vertragen. Andere landen zoals Duitsland, België en Nederland wijzen op aanhoudende politieke druk om de landbouwemissies of het niveau van de dierlijke productie te verminderen, wat leidt tot grote onzekerheid in de varkenssector.
Pluimveehouderij groeit
De pluimveevoerproductie is de enige sector die groeivooruitzichten biedt in 2024, met een verwachte stijging van 1,6 procent. Dit herstel volgt volgens de koepelorganisatie op een uitdagend 2023, aangejaagd door het herstel van de pluimveeproductie in verschillende belangrijke lidstaten.
Landen als Frankrijk, Spanje en Portugal, maar ook Italië, ondervonden in 2023 al enig herstel van de gevolgen van de vogelgriep en zullen naar verwachting het voortouw blijven nemen in deze groei. Zorgen over geïmporteerd pluimveevlees en verschuivingen van biologische productie naar standaard conventionele productie kunnen echter de algehele markt voor pluimveevoer beïnvloeden, aldus FEFAC.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: FEFAC