Ruiming Duits besmet bedrijf voltooid, slachterij weer open
De door Afrikaanse varkenspest getroffen varkenshouderij had onder meer dieren geleverd aan het slachthuis Tönnies in Weissenfels voordat de verdenking vorige week bekend werd. Vorige week woensdagmiddag werd daarom het slachtproces tijdelijk stopgezet en eind vorige week werden de goederen van de slacht van woensdag afgevoerd. De locatie Weissenfels van Tönnies verliest weer de exportvergunning voor varkensvlees naar Korea. Het land heeft de exportvergunning geschorst.
Zoektocht met drone
De varkens van het getroffen varkensbedrijf werden vorige week bemonsterd op het AVP-virus. De resultaten van de onderzoeken bevestigden een AVP-infectie in 11 van de 159 monsters. In 11 andere monsters bestond er een vermoeden van besmetting.
Inmiddels is het gebied direct rond de uitbraak met een drone doorzocht op dode wilde zwijnen. Momenteel geldt er een uitsluitingszone rond het uitbraakgebied, bestaande uit een beschermings- en toezichtsgebied. Volgens de huidige bevindingen bevinden zich 56 varkenshouderijen in dit uitsluitingsgebied, inclusief de uitbraakkudde. Op deze bedrijven zijn bioveiligheidscontroles door het veterinaire bureau uitgevoerd, zo liet minister Backhaus weten.
Ruim half miljoen monsters
Het Staatsbureau voor Landbouw, Voedselveiligheid en Visserij (LALLF), verantwoordelijk voor de dierziektediagnostiek in het Duitsland onderzocht alleen al in 2023 ruim een half miljoen monsters (513.739) in het gebied waar de uitbraak voorkwam. De meeste hiervan waren afkomstig van landbouwdieren (484.267), gevolgd door wilde dieren (26.380).
In de LALLF werd de aanvankelijke verdenking voor het door AVP getroffen bedrijf in Lalendorf bij Rostock al in 2021 gevonden. Ook de monsters van Friedberg werden hier eerst onderzocht en met een positief eerste resultaat voor definitieve opheldering naar het Nationaal Referentielaboratorium voor AVP van het Fridrich Loeffler Instituut op het eiland Riems gestuurd.
Vroegtijdige detectie AVP
Op basis van een AVP-programma voor vroegtijdige detectie worden varkens die in de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren worden gehouden sinds 2020 getest op AVP. Elf bedrijven in het district Vorpommern-Greifswald nemen deel aan dit vrijwillige programma voor vroege detectie. In 2023 waren er in totaal 391 voorbeeldinzendingen van deze bedrijven. In het lopende jaar 2024 zijn al 218 monsters verzonden.
Actieve AVP-monitoring
Om het binnendringen van AVP in de wilde zwijnenpopulatie zo vroeg mogelijk op te sporen, worden sinds januari in Mecklenburg-Voor-Pommeren indicatordieren zoals gevallen wild, zieke geschoten wilde zwijnen of dieren die bij een ongeval betrokken zijn, onderzocht op AVP. Naast deze verplichte passieve monitoring van wilde zwijnen is er sinds november 2020 een uitgebreide actieve AVP-monitoring van wilde zwijnen ingevoerd in het district Vorpommern-Greifswald. Alleen al in 2023/2024 werden in het district Vorpommern-Greifswald meer dan 10.000 monsters onderzocht als onderdeel van de actieve AVP-monitoring.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Bron: Het ministerie van Landbouw van Mecklenburg-Voor-Pommeren