Zwitserse genetica nu ook voor Nederlandse zeugenhouders beschikbaar
Volgens Suisag DBN, de Zwitserse leverancier van varkensgenetica, vraagt een toenemend aantal West-Europese zeugenhouders om Zwitserse genetica. Zo werkt elke tiende Duitse zeugenhouder reeds met Zwitserse zeugengenetica. Als reden wordt gegeven dat deze een grote stap vooruit zijn wat betreft een meer diervriendelijkere zeugenhouderij. Vanaf nu kunnen ook Nederlandse zeugenhouders beschikken over deze Zwitserse genetica.
Achtergrond
Aan het begin van deze eeuw stelde de Zwitserse overheid nieuwe dierenwelzijnseisen vast met onder andere de eis voor zeugen om vrij te kunnen werpen en te beschikken hokken met voldoende beweging. De Zwitserse genetica werd min of meer gedwongen zich ruim van tevoren aan te passen aan deze nieuwe regelgeving. Daarmee ontstond, wereldwijd, de enige genetische lijn die is aangepast en getest op vrije werp- en bewegingshokken en op rustige en moederlijke zeugen. Dit in combinatie met weinig biggenuitval. Hierdoor hebben de Zwitserse fokrassen Zwitsers edel varken (ZE) en het Zwitsers Landras (ZS) een grote voorsprong opgebouwd op andere Europese rassen wat betreft het sociale eisen. Deze zeugen kenmerken zich met een ongecompliceerd karakter, zijn sociaal en rustig. Ze beschikken verder over uitstekende spenen, klauwen en beenwerk. Verder zorgen ze voor zwaarder geboren biggen, wat resulteert in een betere overlevingskans en een algemeen beter economisch resultaat. Het ZE stamt af van oude landrassen en werd in de eerste helft van de 20e eeuw al verfijnd met het Engelse Yorkshire-ras. Het ZS stamt af van oude landrassen en wordt al meer dan 100 jaar gefokt.
Gezondheid
Wat de gezondheidsstatus betreft verwijst Suisag DBN naar de PRRS en mycoplasma vrije status van de Zwitserse bedrijven. Verder zijn de varkens resistent tegen Coli F18 en in toenemende mate tegen Coli F4. Allemaal factoren die de gezondheidstoestand in de stal bevorderen
Fokpopulatie
Suisag DBN beschikt over een omvangrijke fokpopulatie in Zwitserland van 10.000 stamboekzeugen waarvan zich 3.000 in de kernfokkerij bevinden. Van het EZ is in de afgelopen 17 jaar de worpomvang met 1,5 big gestegen. Het verlies aan biggen daalde van 11 naar 9,3 procent. De afzet van het aantal biggen per zeug per jaar steeg van 23 op momenteel 27 biggen.
Duitsland
Het sperma dat SuisAG in West-Europa levert is afkomstig van KI-station van GFS in het Duitse Aschenberg. Het sperma wordt daar geproduceerd volgens Zwitserse normen. De Nederlandse distributie verzorgt SuisAG DBN zelf. De huidige spermaprijs is afhankelijk van het aantal blisters en varieert momenteel van 45 euro per blister bij 2 tot 5 blisters tot 37 euro bij bestellingen van meer dan 20 blisters (exclusief transportkosten). Bestellingen kunnen online worden geplaatst op https://www.suisag.com/nl-nl/