LTO en POV mobiliseren achterban om LNV impact mestproductieplafond en afroming mestproductierechten te tonen
In de derogatiebeschikking 2022-2025 heeft LNV-minister Adema opgenomen dat het stikstof- en fosfaatproductieplafond met 10 procent moet worden verlaagd ten opzichte van de productie van 2020. Indien het verlaagde plafond overschreden wordt dreigt minister Adema met een generieke korting. Om te garanderen dat Nederland onder de nieuwe plafonds komt, is de minister van mening dat er bij handel buiten familieverband afroming op dierrechten en een hogere afroming op fosfaatrechten noodzakelijk is. Om dit te regelen is een wetswijziging nodig. Op 31 mei 2024 heeft het ministerie van LNV de internetconsultatie van het wetsvoorstel ‘Meststoffenwet in verband met de voorwaarden over de maximale mestproductie in de derogatiebeschikking 2022-2025’ geopend. Het voorstel waarin afroming van de fosfaat-, pluimvee- en varkensrechten en een verlaging van de productieplafonds worden geregeld, dient wat LTO en POV betreft geen doel. „De relatie die in de derogatiebeschikking wordt gelegd tussen de productieplafonds en het toepassen van de derogatie is onterecht”, aldus de twee belangenorganisaties.
Impact in beeld brengen
LTO en POV doen nu de oproep aan de pluimveehouders en varkenshouders om individueel de impact van de verlaging van de mestproductieplafonds en de introductie van afroming van productierechten bij LNV kenbaar te maken. De twee organisaties wijzen erop dat de impact van de voorliggende wijziging van de Meststoffenwet voor het afromen van pluimvee- en varkensrechten groot is voor de sector en haar leden. LTO en POV roepen haar leden op om de impact hiervan op het eigen bedrijf in beeld te brengen, en middels een schriftelijke reactie voor maandag 17 juni 2024 kenbaar te maken bij het ministerie van LNV. Om daarbij te ondersteunen, bieden LTO en POV een sjabloon aan.
Korte reactietermijn
De door LNV ingestelde internetconsultatie loopt nog tot en met aanstaande maandag 17 juni. De reactietermijn is daarmee zeer kort. In samenspraak met de betrokken sectoren stellen LTO en POV ook een inhoudelijke reactie op. Om deze inhoudelijke reactie extra kracht bij te zetten, vragen LTO en POV aan hun leden om de gevolgen en impact van het voorliggende voorstel op individueel bedrijfsniveau in beeld te brengen, en deze schriftelijk kenbaar te maken bij het ministerie van LNV. Voor het indienen van een goede reactie hebben de twee organisaties een sjabloon ontworpen. Varkenshouders kunnen hun reactie nog tot en met a.s. maandag 17 juni 2024 indienen bij LNV. Dit door naar de volgende website te gaan: https://www.internetconsultatie.nl/productierechten/b1 en vervolgens te klikken op ‘Reageren op deze consultatie’. Daarna kan de varkenshouder zijn of haar reactie achterlaten in het daarvoor bedoelde tekstvak en/of door het uploaden van een document.
In de bijlage bij dit artikel vindt u het sjabloon voor de reactie aan LNV die door LTO en POV is opgesteld.