Nieuw onderzoekscentrum Topigs Norsvin moet genetische vooruitgang versnellen
Delta Norway is volgens de fokkerij-organisatie voorzien van diverse nieuwe innovaties en een infrastructuur ontworpen voor grootschalige gegevensverzameling. Hierdoor zal het fokprogramma flinke boost krijgen. Cameratechnologie en sensoren om varkens te observeren zullen het bijvoorbeeld mogelijk maken om te selecteren op nieuwe eigenschappen die het dierenwelzijn en sociaal gedrag verbeteren.
5.000 jonge beren testen
Het nieuwe berentest- en onderzoekscentrum, dat in een afgelegen bergachtig en varkensvrij gebied ligt, gaat jaarlijks 5.000 jonge TN Duroc- en Norsvin Landrace-beren testen. Dit zijn 2.000 dieren meer dan bij de huidige testlocatie in Noorwegen, dat omgebouwd wordt naar een stal voor de huisvesting van beren voor de export. De grotere capaciteit van het teststation betekent dat er meer dieren met een hoge genetische waarde beschikbaar komen. Hierdoor kan aan de groeiende vraag naar genetica wereldwijd worden voldaan.
Lagere CO2-voetafdruk
De toegenomen testcapaciteit en nieuwe technologieën zullen de genetische vooruitgang versnellen. Verwacht wordt dat dit tien procent zal toenemen. Vooral op het gebied van voerefficiëntie en dagelijkse winst zal er extra vooruitgang zijn. Dit betekent dat er minder voer nodig is, minder land wordt gebruikt voor de teelt van voedergewassen en minder broeikasgassen ontstaan bij de productie van varkensvlees. Met de miljoenen Topigs Norsvin-varkens in de wereld zal dit leiden tot een substantiële vermindering van de impact op het milieu, aldus de fokkerij-organisatie.
Klik hier voor de Time-laps video van het nieuwe onderzoekscentrum
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Topigs Norsvin
Bron: Topigs Norsvin