Column: Gaat de verhoging van de varkensprijs er dan toch komen?
De kop van de column verraadt het al. Er zit eindelijk beweging in de varkensprijs. Na weken van wachten lijkt het komende week toch te gaan gebeuren, een hogere varkensprijs.
De vraag naar varkens is er en dat zal komende week moeten resulteren in een hogere varkensprijs
Het aanbod van slachtvarkens daalt wekelijks en ook afgelopen week, week 24, was het aantal heel laag. Volgens ingewijden zelfs al minder dan 250.000 stuks in Nederland. In week 23 waren het er nog, of liever waren het er slechts, 270.000 varkens met een geslacht gewicht dat 0,4 kilogram lager was dan een week eerder. De vraag naar varkens is er en dat zal komende week moeten resulteren in een hogere varkensprijs. De Boerenvarkensprijs rekent op een plus 5 centen en verhoogt daarom ook zijn notering met deze 5 centen.
Sommige handelaren, die veel op Duitsland doen, rekenen nog op meer. Anderen, die te behoudend zijn, willen het liefst de prijs nog onveranderd houden. Slachterijen klagen dan wel dat een verhoging niet kan, maar als ze volgende week varkens willen, moeten ze wel meer gaan betalen. Het zou dus zomaar kunnen zijn dat Vion maandag minimaal een plusje gaat noteren van 3 centen en dat Compaxo en Van Rooi daar woensdag overheen gaan om de gewenste varkens wel aan de haak te krijgen. Kortom, er is plots weer leven op de varkensmarkt. Lang verwacht, toch gekomen.
De verwachting is dat de notering met minimaal 5 centen zal stijgen en misschien wel 8 centen
Duitsland kent twee verhalen en dat zijn Tönnies woorden: het is kommer en kwel op de vleesmarkt, er wordt veel te weinig verkocht tegen te lage prijzen. Wat deed Teleporc afgelopen vrijdag, die knalt afgerond 9,5 centen omhoog naar 2,375 euro. Er is voldoende vraag naar varkens tegen hogere prijzen is hun commentaar. De verwachting is dat woensdag aanstaande de notering met minimaal 5 centen zal stijgen en misschien wel 8 centen. En als dit gebeurt dan kan Nederland, dat toch al laag staat, absoluut niet meer achterblijven.
Duitsland heeft ruim 1 miljoen extra hongerige voetbalfans in het land en daar zijn maar weinig vegetariërs onder. Deze fans willen drinken en gaan dus ook eten. Dit zorgt voor extra vraag naar vlees en bovendien lijkt het weer toch te gaan verbeteren zodat de BBQ toch vaker wordt aangestoken.
De prijzen van de varkens in Europa. Denemarken verlaagt met 2 centen, Frankrijk verhoogt met 2 centen en in Spanje stijgt de prijs met ruim 1 cent. De varkensprijs in China zit fors in de lift. In drie weken tijd van 2,00 naar bijna 2,50 euro. Het zal wel niet direct een positieve impuls geven aan de prijzen in Europa, maar het helpt altijd wat.
Er schijnt een ander licht op de varkensmarkt en dat kan invloed hebben op de biggenmarkt
De biggenmarkt begon toch wat in zwaarder weer te komen. Het aanbod lijkt toch wat ruimer te worden, maar ook de opkoopregeling zorgt voor extra biggen. Dit laatste is dan ook niet zo vreemd. Als een vleesvarkenshouder namelijk zegt dat hij stopt, dan worden er in veel gevallen direct geen biggen meer opgelegd. Als een zeugenhouder stopt met insemineren, dan worden een half jaar later de laatste biggen verkocht en daar zit nu even een spagaat. Daarom loopt nu ook de export van biggen wat op.
Dit laatste zal dus ook maar een tijdelijke trend zijn. De prijzen van de biggen begonnen daardoor ook wat onder druk te komen, maar wij vonden een verlaging niet nodig ook met de wetenschap dat de vleesvarkensprijzen gaan stijgen en dat ook de vraag naar biggen wat vlotter gaat worden. De Boerenbiggenprijs blijft onveranderd op 82,50 euro staan. Hoe de markt volgende week gaat zijn dat gaan we even afwachten. Er gaat even een ander licht schijnen op de varkensmarkt en dat kan dus ook invloed hebben op de biggenmarkt.