‘De kwaliteit van de tomen is echt vooruitgegaan’
Eigenlijk heeft het altijd wel goed gelopen op het gesloten varkensbedrijf van Harrie van Neerven in Deurne. Maar tussen goed en heel goed, zit nog een groot verschil. Hij is onder de indruk van het eigen resultaat dat hij behaalt bij zijn zeugen: 35,8 grootgebrachte biggen per zeug. “Eigenlijk doe ik niets bijzonders en toch loopt alles soepel. Dat is misschien nog wel het mooiste.”
Harrie kijkt niet alleen naar de technische resultaten. Als ondernemer is hij ook verantwoordelijk voor de continuïteit van zijn bedrijf. Als geen ander weet hij dat het personeel op zijn bedrijf het werk leuk moet blijven vinden. Zeker in deze tijd waarin je goede medewerkers aan je bedrijf wil binden. “Dan is het belangrijk dat het soepel loopt. Goed voer helpt daarbij. De dracht- en lactatievoeders van MamaVit® zijn heel mooi in balans.”
Zowel zeugen als biggen zijn vitaal
Harrie van Neerven
Meer dan voldoende melk
Een ander opvallend punt van MamaVit®, vindt Harrie het geboorteproces. De zeugen zijn fit en biggen goed door. “We hoeven weinig zeugen op te voelen”. Ook het aantal doodgeboren biggen is lager dan voorheen. Wanneer het geboorteproces vlot verloopt, zijn zowel zeug als biggen vitaal en gaat de start van de lactatie vanzelf, is de ervaring van Harrie. “Er zit meer dan voldoende melk onder de zeugen. Het overleggen van biggen of het maken van pleegzeugen gaat dan ook makkelijk”.
Door de hoge melkgift van de zeugen, blijft de toom uniform en is het toomgewicht bij spenen hoog. Dit komt ook doordat de jonge dieren al in een vroeg stadium wennen aan vast voer. Al in de eerste week voert Harrie moedermeel bij. In de tweede week mengt hij dit met een speenkorrel. In de derde week krijgen ze alleen de speenkorrel. “De kwaliteit van de tomen is echt vooruitgegaan.”
Samen werken aan resultaat
De varkenshouder uit Deurne zegt veel profijt te hebben van de adviseurs van Voergroep Zuid. René Lemmens, specialist zeugen/biggen, is zijn klankbord op het gebied van het management op zijn bedrijf. Maar ook de nutritionisten van Voergroep Zuid komen regelmatig in de stal. “Je kunt achter de computer wel aan de figuurlijke knopjes draaien, maar nog belangrijker is om te weten hoe het in de praktijk uitpakt.” Die wisselwerking vindt hij belangrijk: “We moeten er samen aan werken. Dan haal je het maximale uit elkaar en kun je als varkenshouder de beste prestatie leveren.”
Tekst: Voergroep Zuid
Beeld: Voergroep Zuid
Bron: Voergroep Zuid