Antibioticagebruik in de varkenshouderij stabiliseert verder
In de onderliggende diercategorieën (zeugen/zuigende biggen, speenbiggen en vleesvarkens) is een vergelijkbaar beeld te zien. Bij zeugen/zuigende biggen en vleesvarkens is het gemiddelde gebruik per bedrijf laag en de spreiding tussen bedrijven is de afgelopen jaren afgenomen. Het gebruik op speenbiggenbedrijven is sinds 2016 sterk gedaald, maar het afgelopen jaar is het gebruik toch licht gestegen; hierbij is ook de spreiding tussen bedrijven toegenomen.
Biggen en vleesvarkens
Voor de diercategorieën zeugen/zuigende biggen en vleesvarkens geldt een benchmarkwaarde voor aanvaardbaar gebruik die is vastgesteld op 5 dierdagdoseringen (DDA). Bij zeugen/zuigende biggen is het percentage bedrijven in het actiegebied licht (waar het gebruik hoger is dan de benchwaarde) afgenomen tot 12 procent. Bij vleesvarkens is het percentage bedrijven in het actiegebied net als in 2022 11 procent. Voor beide diercategorieën is het percentage structureel hoog gebruikers afgenomen ten opzichte van 2022.
Speenbiggen
Voor de speenbiggen geldt op dit moment nog een voorlopige benchmarkwaarde. Het SDa-expertpanel zal deze dit jaar evalueren en beoordelen of het mogelijk is een benchmarkwaarde voor aanvaardbaar gebruik vast te stellen. Het percentage bedrijven met een gebruik in het actiegebied is licht afgenomen tot 15 procent), ondanks een stijging van het gemiddelde gebruik. Opvallend is dat het percentage bedrijven met een gebruik net onder de benchmarkwaarde van 20 DDDAF relatief hoog is.
Andere sectoren
In de melkgeiten-, pluimvee-, rundveesector is het gebruikspatroon vergelijkbaar met het jaar ervoor. In de kalkoensector is het antibioticumgebruik gedaald met 34,2 procent ten opzichte van het gebruik in 2022. Het antibioticumgebruik in de kalversector en konijnensector is gestegen met respectievelijk 7,6 procent en 8,5 procent ten opzichte van 2022. De verwachting is dat verdere reductie van het antibioticumgebruik in de gemonitorde diersectoren kan worden bereikt door het verlagen van het gebruik op bedrijven met een structureel hoog gebruik.
Overwegend positief
De SDa vergelijkt jaarlijks de gebruikscijfers van antibiotica met de verkoopcijfers. De verkoop van antibiotica is in 2023 met 4,5 procent gestegen ten opzichte van 2022. De daling ten opzichte van het door de overheid aangewezen referentiejaar 2009 is nu 76,4 procent. SDa ziet de resultaten van 2023 als overwegend positief.