Data-analyse ForFarmers: meer gespeende biggen en efficiëntere voerbenutting
De varkensklanten spenen gemiddeld 1 big per zeug per jaar meer dan de benchmark. Volgens ForFarmers komt dit door de focus op de geltenopfok en het grootbrengen van extra geboren biggen bij de eigen zeug.
Ook is er extra aandacht voor de kwaliteit van de geboren biggen en een goede opstart van de melkproductie en het vervolg daarop. „Op dit moment worden bij 50 procent van de tomen bij onze klanten 14 of meer biggen gespeend", aldus Robbert Jacobs, technisch specialist zeugen bij ForFarmers.
Minder voer per big
De vergelijking van de resultaten bij biggen laat vooral een daling van kilogram voer per big van 25 kg zien, namelijk 2,4 kg minder voer dan de benchmark. Dit komt volgens het veevoerbedrijf door de gecombineerde zeugen- en biggenaanpak en het maatwerk per bedrijf.
De juiste voertoepassing is de basis voor het lagere voerverbruik. „Die voertoepassing past bij de hedendaagse big en wordt continu up-to-date gehouden. Een goede grondstofkwaliteit en juiste verwerking per grondstof is natuurlijk ook van groot belang", vertelt Peter Zanders, technisch specialist biggen bij ForFarmers.
Vleesvarkens gaan efficiënter met voer om
Opvallend bij de analyse van de resultaten van vleesvarkens-klanten is dat de varkens een hogere groei hebben ten opzichte van een jaar eerder. De 25 procent best presterende vleesvarkensbedrijven noteren gemiddeld een gecorrigeerde groei van 991 gram per dier per dag (25-117 kg).
Dat de varkens steeds efficiënter omgaan met het voer blijkt volgens ForFarmers uit de gemiddelde gecorrigeerde voederconversie op deze bedrijven van 2,33 (25-117 kg). “Onze specialisten focussen op maximale benutting van de jeugdgroei. Er wordt kritisch gekeken naar de voersamenstelling van onze voeders en de grondstofkwaliteit, wat zorgt voor een betere vertering”, aldus Corné van de Ven, technisch specialist vleesvarkens bij ForFarmers.
Doorkijk 2024
In het eerste kwartaal van 2024 laten de cijfers een positieve trend zien. Bij de zeugen zet de stijging in het aantal gespeende biggen per zeug per jaar onverminderd door met een blijvend verschil van 1 big. „Zowel bij zeugen als biggen zien we daarnaast een mooie dalende trend in het percentage uitval. Dat is een resultaat van het continu kritisch kijken naar de gezondheid en het welzijn van de dieren”, onderstrepen de technisch specialisten tot slot.
Tekst: Redactie Pig Business
Bron: ForFarmers