Realiteitszin keert enigszins terug na aankondiging Chinees dumpingsonderzoek
De angst bestond vorige week dat het dumponderzoek met name de Spaanse varkenssector zou raken. Als Spanje geen varkensvlees aan China kon verkopen, zou een deel van de omzet binnen Europa moeten plaatsvinden en daardoor kon een neerwaartse druk op de EU-varkensvleesprijzen worden verwacht, zo was het sentiment vorige week.
Nu men van de eerste schrik is bekomen, lijkt dat sentiment toch iets minder negatief. „Het is een punt van zorg omdat het exportvolume aanzienlijk is, maar het zal de varkensvleessector niet failliet laten gaan als de Chinezen uiteindelijk besluiten importheffingen op te leggen”, zei Giuseppe Aloisio, algemeen directeur van de Nationale Vereniging van Spaanse Vleesindustrieën (ANICE), deze week tegen persbureau Reuters.
Veerkracht Spanjaarden
Spanje leverde in 2023 22 procent van het Chinese geïmporteerde varkensvlees, ter waarde van 1,2 miljard euro en dreigde meer dan welk lid van het blok dan ook te verliezen door het onderzoek naar te laag geprijsde varkensvlees, nadat de EU zich vorige week richtte op de Chinese gesubsidieerde import van elektrische voertuigen.
De Spaanse varkensvleessector heeft zich echter altijd veerkrachtig getoond. Zo heeft de Spaanse varkensvleesindustrie de importverboden van Rusland weerstaan vanwege de vrees voor de varkensgriep in 2009 en 2013 en nadat in 2014 EU-sancties aan Rusland waren opgelegd vanwege de annexatie van de Krim. Rusland was in 2012 de grootste klant van Spanje buiten de EU en importeerde voor 153 miljoen euro bevroren varkensvlees voordat het in 2014 daalde tot slechts 180.000 euro.
De handel met China trok aan, net toen de export naar Rusland tot stilstand kwam. De Spaanse export van bevroren varkensvlees naar China bereikte in 2020 een piek van 2,5 miljard euro, nadat een uitbraak van de Mexicaanse griep de Chinese binnenlandse productie verwoestte.
Andere markten
Hoewel China nog steeds de grootste markt is, is de export sindsdien gedaald en zal naar verwachting blijven dalen naarmate de Chinese productie weer normaal wordt. De sector is echter klaar om zich weer op andere markten te richten, net als in Rusland, meldt de Spaanse varkensvleesproducentenvereniging Interporc. Ondertussen maken exporteurs al plannen, waardoor andere Aziatische markten, zoals Japan, Zuid-Korea en de Filipijnen, kunnen groeien.
Ook Duitsland toonde een veerkracht na de uitbraak van AVP. Na het Chinese exportverbod van varkensvlees, zochten de Duitse varkensvleesproducenten naar alternatieve toepassingen voor ongewenste varkensdelen, onder meer als ingrediënten in worsten, voedsel voor huisdieren en industriële vetten. Hoewel er alternatieve toepassingen werden gevonden, waren deze niet zo winstgevend als rechtstreekse verkoop aan China.
Varkensvlees buiten handelspolitiek
De reactie van China had veel erger kunnen zijn, zeggen de expert, gezien het feit dat de varkensvleesindustrie een klein percentage van de EU-export naar China uitmaakt en dat varkenshouders, vleesverwerkers en exporteurs tijd hebben om zich aan te passen en geruchten dat varkensvlees wellicht buiten de handelspolitiek blijft.