De varkensprijs viel even behoorlijk tegen
Tegenvaller. Dat is in één woord wat er vorige week gebeurde. De varkensprijs ging niet omhoog, ondanks alle optimistische geluiden. Als je het van meerdere kanten hoort: ja, nu gaat het gebeuren. Duitsland gaat verhogen en Nederland moet mee, dan zet je de notering op een hoger niveau. En zo gebeurde het.
Mijn geloof in een hogere notering is nog niet weg, maar veel tijd hebben we niet meer
Het gebeurde echter niet. Vion hield maandag zijn notering op onveranderd, maar ook Duitsland deed woensdag niks en de overige slachterijen in Nederland deden eveneens niks. Sterker nog, Teleporc gaf dinsdag de winst van de vrijdag ervoor ook weer bijna terug. Hoe nu verder? Het optimisme ebt wat weg en dan kun je denken: ja, het zal misschien, ja het zal. Mijn geloof in een hogere notering is nog niet weg, maar veel tijd hebben we niet meer voor de vakantie. Slachterijen hebben het er namelijk nu al over dat ze dan druk gaan zetten op de varkensprijs. De hoop is nu nog gevestigd op het aanstaande mooie weer en dat mensen massaal aan de BBQ gaan en extra stukje vlees gaan kopen. Dit zou dan een impuls moeten geven aan de varkensprijs.
Duitsland heb ik al genoemd en deed niet wat er werd verwacht. België en Denemarken bleven ook onveranderd. In Frankrijk steeg de prijs met ruim 3 centen, Spanje mocht een plus noteren van 1,5 cent en Italië deed een plusje 0,5 cent. En wat deed Boerenvarkensprijs? Zij liet de vorige week verhoogde notering staan., dus onveranderd op 2,49 euro. De reden was, geef de slachterijen niet het gevoel dat ze alles naar hun hand kunnen zetten, of door te verlagen en de slachterijen een negatief aanknoping punt geven. Bovendien zou gezien het aanbod een verhoging logisch zijn.
De biggennotering zal door het grotere aanbod onder druk blijven staan
Op de biggenmarkt wordt het lastiger. Het aanbod van biggen wordt groter. In de eerste plaats door een ruimer aanbod bij de vermeerderaar, maar ook omdat verschillende mesters ermee stoppen en aan het leegdraaien zijn. De positieve punten zijn dat Duitsland en Spanje hun notering onveranderd laten staan en dat biedt de Nederlandse-noteringen nog enige steun. Ondanks deze steun moet de Boerenbiggenprijs toch wat verlagen en wel met 1 euro naar 81.50 euro. Deze druk lijkt toch nog wel even aan te houden en de biggennotering zal daarmee onder druk blijven staan.